2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината.

...
2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината.
Коментари Харесай

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

2 милиона българи ще бъдат имунизирани до края на годината. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Към момента е планувано България да получи 13 млн. дози ваксини, които подсигуряват достъп до тях на цялото население на страната ни, уточни той. Ангелов припомни, че до момента две са имунизациите, които са оценени като безвредни и ефикасни и получиха утвърждение за приложимост в Европейския съюз. " Очаква се утвърждение на ваксина на още един производител, което значи, че количествата и техните доставки да се усилят. Осигурили сме равни количества ваксини от всеки тип - с осведомителна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини. До края на годината в България ще има задоволително ваксини. От производителя Pfizer се чакат 3.9 млн. дози, с които ще бъдат имунизирани близо 2 милиона жители.

Министърът увери, че се провежда процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари. " По отношение на кабинетите за имунизация, които са построени в районните здравни инспекции, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, доста скоро взаимно с Гугъл ще бъдат показани на картата на територията на България. Ще бъдат забележими за всички български жители. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на уеб страницата на министерството и да бъде налична за всички български жители ", посочи проф. Ангелов. 

Министърът посочи, че в националния имунизационен проект няма посочен времеви период за обгръщане на лицата в другите групи. " Няма подобен период, тъй като се очакваше да се доставят лимитирани количества ваксини. Всяка държава-член на Европейски Съюз е декларирала първични количества ваксина от всеки производител и Европейска комисия е пресметнала квота за всяка страна, напомни министър Ангелов и добави, че има опция количествата по квотите да се предоговарят сред държавите-членки. Индикативен график за доставки от даден производител ще е разполагаем след контракт с производителя и други изпълнени условия. Доставките се разполагат във времето съгласно издаването на утвърждение от Европейска комисия и съгласно индустриалните благоприятни условия на производителя ", добави той. 

Много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се прави имунизирането, сподели още министър Ангелов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР