2 години без обвинения за смъртта на 16-годишния Людмил в

...
2 години без обвинения за смъртта на 16-годишния Людмил в
Коментари Харесай

Защо да е невинен Шишков за детето, убито от ток

2 години без обвинявания за гибелта на 16-годишния Людмил в София
Главният проектант на регион “Триадица ” подаде оставка, само че бездействието също е закононарушение

Чакат се експертизи по делото

Повече от 2 години, откакто ток от шахта умъртви 16-годишния Людмил Митков измежду бял ден в София, няма упрекнати за нещастието. Разследването търси доказателства кои са служащите, снимани от камера да отварят капака на шахтата с кабела палач няколко дни преди случая, само че не е ясно дали ще стигне и до длъжностни лица, които с дейности или бездействия са съпричинители на гибелта на Людмил. А това са основният проектант на община “Триадица ” Иван Шишков, чиновничката, която през 2011 година го е замествала и е разписала хвърчащата записка и която е послужила на чиновниците от бившето енергодружество ЧЕЗ да разрешат зареждане с ток на павилиона.



На това място по знамение не са починали още хора, настояват експерти.

Но бездействието на Шишков е и за освен това. Три години подред преди да загине детето, 6 пъти основният проектант Здравко Здравков пращал претенции до всички районни кметства да отстранен бараки като тази на тротоара пред болница “Иван Рилски ”, самият началник на болничното заведение проф. Дечо Дечев е упорствал за това пред община “Триадица ”, новоизбраният през 2019 година областен кмет също изискал махането на противозаконния преместваем обект, единствено арх. Шишков от самото начало не схванал каво се случва на територията, за която дава отговор. Затова пък той първи си подаде оставката след нещастието с Людмил и до ден сегашен се пробва да се измъква изсъхнал с фразата, че не чувствал никаква виновност, само че трябвало да направи този жест, тъй като щяла да избухне война сред институциите.

Людмил Митков почина на 14 февруари 2021 година, когато по обед с татко си Снежан се връщат от работа. Момчето стъпва върху капака на шахта на бул. “Иван Евстатиев Гешов ”. Пада на земята, посинява закарван е бързо в шоковата зала на близката Военна болница, където почива.

“Минахме по пешеходната пътека. Стъпихме на шахтата, а тя беше покрита със сняг. Мен също ме хвана ток. Имам очевидци за това. Нещата не могат да останат по този начин, би трябвало да се откри отговорен. Днес е синът ми, а на следващия ден може да е някой различен. Не поисквам тази болежка на никой. После ни споделяха, че три дни шахтите са били отворени. Ще си диря правата по закон и ред. Много хора ще ме поддържат ”, описа почерненият татко Снежан, който към този момент 2 години се надява на правдивост.

Столична община направи свое следствие, което откри, че 5 противозаконни павилиона в двора и на тротоара пред болница “Свети Иван Рилски ” са свързани с електрическата мрежа с позволение на община “Триадица ”. За метода на зареждане на двата обекта с електричество липсват планове и позволения, а обектите са напълно противозаконни. От шахтата палач, ситуирана покрай светофарната уредба на мястото на случая, са били изведени два електропреносни кабела. Тези кабели са сложени надземно и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и махленски дирек до двата частни търговски обекта.



Въпреки митингите на околните, отговорен за гибелта на Людмил към момента няма.

По време на следствието стана ясно още, че будката за цветя и ядки “Орехчето ” е благосъстоятелност на варненска компания и е напълно противозаконна. За да є се подаде електричество, би трябвало да има няколко документа, които липсват и най-важният от тях е удостоверението за въвеждане в употреба.

Тези ужасяващи обстоятелства накараха тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова да възкликне: 

“Така и аз ще се причисля към хората, които задават въпроса по какъв начин ЧЕЗ подава ток към противозаконни обекти ”. Главният проектант на София Здравко Здравков добави: “В инспекцията, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е обвързван със служебна записка. Такова знамение в Закона за устройство на територията няма. Служебна записка се приравнява на записка за баня. Това е цялостен парадокс. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно построен обект ”. Фаталната записка е подписана от Елена Траянова - тогавашен шеф на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация ” в общината “Триадица ”, която замествала арх. Шишков и се подписала със запетайка. Това е също е голямо нарушаване, защото единствено основният проектант на общината може да издава позволения и даже да е бил в отпуск и да е оторизирал някого да го замества, различен служител няма такива компетенции. В сходни случаи единствено се чака служебното лице да се върне от отпуск.

По следствието на случая са назначени комплицирани експертизи, част от които не са завършили. На експерти от бранша по “Киберпрестъпност ” на ГДБОП е предоставено да изследват записи от улични камери. На тях са снимани служащи, които отварят шахтата и работят по кабелите, само че видеото е с неприятно качество и експертите се мъчат да изяснят картината. Още през първите дни са конфискувани големи количества писмени документи и не е ясно дали техният разбор е завършил.

Аналогичен случай преди 6 години
Обвиниха шефове от АПИ за лампата палач в тунел
Двама шефове и четирима виновни чиновници от Агенция “Пътна инфраструктура ” бяха упрекнати за ръждясалата железна греда и лампа, умъртвили 64-годишната столичанка Елена Михайлова в тунел “Ечемишка ” на автомагистрала “Хемус ” през 2017 година Прокуратурата им повдигна обвинявания за така наречен отговорно съпричинителство, тъй като са имали задължението и отговорността да подхващат някакви дейности, с цел да не се стига до подобен съдбовен случай. Открити бяха документи, отчети и мнения, които посочваха, че години по-рано е трябвало да стартира ремонт на осветителната структура, само че чиновническото безучастие е довело до гибелта на дамата. Наказателното дело е в правосъдна фаза, а по гражданското дело за обезщетение АПИ бе наказана да заплати 600 000 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР