2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе

...
2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе
Коментари Харесай

Бизнесмен: Няма готвачи за 1500 лв. заплата

2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе и ядене, 3 часа реплика, че вършим нещо и храчене по работодателя. Така се разпределя работното време у нас. Къде е тая безработица, че не мога да намеря ни готвачи, ни сервитьори, ни водачи, ни чистачки. Защо страната не праща безработните на курсове по съответни специалности, вместо да заплаща помощи, избухна във Facebook предприемачът Себахтин Исмаил.

Той е напълнил страницата си в обществената мрежа с разгласи за вакантни позиции в хотелски комплекс и транспортна компания. Плащам на готвачи 1500 лева, на сервитьорите - 1000 плюс бонуси, 2000 лева е заплатата на водач. Няма хора, разяснява пред „ Марица " Исмаил. Дори на административните длъжности идват неподготвени и необразовани хора, чийто работен ден минава в чата. Младите хора не умеят да контактуват, липсва им образование и какъвто и да е етикет, жалва се още предприемачът.

Той е безапелационен, че заплатите тук не са по-ниски, в сравнение с в Германия да вземем за пример, защото у нас се работи доста по-малко. Не мога да накарам рецепционист да бъде и сервитьор, макар че на рецепцията има 1 час работа и не се уплътнява 8-часов работен ден. В Германия за 8 часа ще съвместява още най-малко две длъжности, добавя той.

За да промени отношението на нашенците към служебните отговорности, страната би трябвало да спре да хрантути неработещите и да позволи вноса на фрагменти от чужбина. Ако това стане, родните готвачи ще схванат, че един техен сътрудник от Турция може да прави работата на 3-4-ма в кухнята, споделя още той.

Много са оповестените работни места в Бюрото по труда в района в ресторантьорството, както и други браншове, които отдавна са незаети. На места, като да вземем за пример новоокритите производства, има огромно текучество, което се дължи на обстоятелството, че наетите не се оправят с работата, макар преминатото образование, разясниха медиатори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР