2 август е символ, на тази дата преди 120 години

...
2 август е символ, на тази дата преди 120 години
Коментари Харесай

Денков: 2 август доказва, че идеята за демократска република не е увиснала на бесилото заедно с Левски

2 август е знак, на тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия потвърждават, че концепцията за демократска република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото дружно с Левски. Тази концепция придава смисъл и вдъхва геройство на хиляди борци които жертват живота си в името на свободата и равенството сред всички народности. Това съобщи министър председателят Николай Денков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Илинденско-Преображенското въстание е събитие с изключително висока историческа стойност за актуалната българска нация, тъй като поривът на въстаниците за независимост не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази независимост е цялостната политическа автономност на Македония и Одринско с равни права, равни отговорности, равни отговорности и равни благоприятни условия за развиване на всички общности без разлика от етнос и религия. Подобни промени са обещани от Великите сили в Берлинския контракт от 1878 година, само че в никакъв случай не се осъществят в западащата Османска империя. Не е инцидентно, че таман българите са движещата мощ в най-масовото въстание против Османската империя по тези земи, географските области Македония и Източна Тракия по това време те са най-многочислената и политически най-активната част от другояче разнородното и население, българското наличие и образ на въстанието, а и на цялостното революционно придвижване в Македония и Одринско е приета от всички, от османските управляващи, от останалите етнически общности и от балканските съседи, съобщи Денков. Не вършат изключение и великите сили, които по това време ревностно бранят наследството на Османската империя, техните дипломати и публицисти разказват освен възходящото въздействие на Българската екзархия, а във фокуса им все по-често попадат дейностите на революционната организация, чиято интензивност при започване на XX век се трансформира в същински опасност за Османската империя по това време, акцентира Денков. Споменът за Съединението през 1885 година не е отдалечен, по тази причина и свои, и непознати са наясно с естествената посока на истината - цялостна автономност на Македония и Одринско към едно последващо Съединение таман поради това геополитическия ураган се обръща против въстанието през лятото на 1903 година, а народниците ни в Македония и Одринско заплащат цената на стремежа си към независимост с хиляди човешки жертви и с многочислени материални и морални разрушения, с цел да се спасят от изтребване. Над 30 хиляди бежанци търсят заслон в родината майка. 2 август е знак, на тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към главните полезности, които движат демократичния свят. Днес ние техните наследници сме призвани да браним тези полезности и да ги предадем на децата си, които да ги пренесат в бъдещето. Слава и реверанс пред героите, дали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия, съобщи още Николай Денков.


Ротите пред паметника на Незнайния войник бяха поздравени от президента Румен Радев, който също произнесе слово.


От генерации на този площад се събират пътищата на националната памет на българската държавност и нематериалност. Тук отдаваме респект на безсмъртните имена и събития, които ни сплотяват, сподели президентът Румен Радев.


Държавният глава съобщи, че Илинденско-Преображенското въстание се придвижи надалеч във времето ч, тъй като резултатите надвиши надалеч във времето непосредствени политически и военни цели. " Надхвърлиха рамките на епохата. Завинаги ще остане непреходно знанието на битката за истина и човешко достолепие ", акцентира той.


Радев означи, че през днешния ден Илинденско-Преображенското въстание заема значима място в връзките ни с Република Северна Македония и на нашето доближаване на основата на историческата истина, като добави, че въстанието е възнесено от звъна на българските черкви.

Президентът прикани да не забравяме, че светлите мозъци на освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да трансфорат своя роден край в земя на пълноправие и правдивост. " Затова гарантирането на конституционното пълноправие ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година, и техният завет за пълноправие и правдивост. Гражданите и на България и на РСМ се прекланят пред тези завещания и на идеалите пред въстанието ", сподели още Радев и акцентира, че на същите тези идеали е построена и модерна и съвременна Европа.

Илинденско-Преображенско въстание от 1903 година в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната битка на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 година част от членовете на Централен комитет привикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне навсякъде въстание в Македония и Одринско. На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се взема решение въстанието да стартира в окръга на 2 август (Илинден). Началото на бойните дейности в Одринско се дефинира за 19 август (Преображение), а Серският окръг би трябвало да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден). Следователно се възприема концепцията за перманентна гражданска война. Въстанието обгръща по едно и също време всички региони на Битолския революционен окръг.

Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 година в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които вземат присъединяване 26 000 въстаници против 350-хилядна армия. В сраженията умират 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, поданици от Македония и Одринско, заобикалят в Княжеството. Тези числа са доказателство за непримиримостта на популацията в Македония и Одринско със съществуващия народен и обществен терор, за непреклонната му воля да живее свободно, за устрема му да отхвърли дефинитивно османското владичество. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР