2 940 бронзови монети от периода ІІ-І век пр. Хр.,

...
2 940 бронзови монети от периода ІІ-І век пр. Хр.,
Коментари Харесай

Връщаме на Турция близо 3000 антични бронзови монети

2 940 бронзови монети от интервала ІІ-І век прочие Хр., за които е потвърдено в съда с археологическа, нумизматична и оценителна експертиза, че са с генезис античния град Амисос и имат висока научна стойност, ще бъдат предадени на Турция от Митница-Бургас.

Ценните находки са иззети в интерес на страната, откакто водач на ТИР направил опит да ги прекара у нас, скрити във фабрична празнина, която била предопределена за багаж, принадлежности и други такъми. 

Археологическите полезности с общо тегло 24,850 кг са импортирани в страната ни на 12 юни 2018 година, като са открити при инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. По-рано сутринта подсъдимият безпроблемно минал през турския граничен пункт „ Капъкуле “, нашите митничари обаче го предиздвикали да отвори долапа.

Контрабандните монети били опаковани в три пластмасови бутилки с размер от по литър и половина, а всяка от тях била увита с черен плат и облепена с тиксо, тъй че наличието да остане прикрито. Бутилките подсъдимият прикрил, като ги разположил сред четири пластмасови плоскости и сенник за автомобилното стъкло.  

Общият брой на находките бил 2 940, от които - 987 броя с лице – глава на Арес и тил – паразониум,    1 570 броя с лице – Егида и тил – Нике, 11 броя с лице – глава на Зевс и тил – орел върху гръмотевица, 280 броя с лице – глава на Митридат и тил – пегас, 84 броя с лице – глава на Атина и тил – Персей, 1 брой с лице – глава на Арес и тил – Нике, 1 брой с лице – глава на Дионис и тил – циста мистичност и 6 броя мощно изтрити монети без задоволително ясни изображения.  Стойността им е 73 500 лв. съгласно експертизата.

Със заповед на шефа на Агенция " Митници “ те се дават безплатно на Министерство на културата според член 239, алинея 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Турция в осъществяване на Споразумението сред държавните управления на Република България и Република Турция за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности.

Процедурата включва сключване на тристранен протокол за предаване и приемане на монетите сред представители на Агенция " Митници “, Министерство на културата и дипломатически представители на Република Турция. Предаването ще се състои на 10 януари т.г. в постройката на Териториална дирекция Митница Бургас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР