2.9-те тона медицински отпадъци, които според БСП са внесени у

...
2.9-те тона медицински отпадъци, които според БСП са внесени у
Коментари Харесай

2.9-те тона болнични отпадъци се оказаха миещи препарати и не били внос


2.9-те тона медицински боклуци, които съгласно Българска социалистическа партия са импортирани у нас през последните години, са суровина за миещи препарати, транспортирана като еднократна пратка от Турция към Полша през България – това прецизираха от организация „ Митници “, написа Труд.

В формалната информация, публикувана от ведомството, се споделя, че камионът се е запалил край Шумен на 16 септември 2018 година и това, което е останало от стоката след пожара, трябвало да бъде унищожено у нас. Според българските закони, с цел да стане това, е належащо да се оформи като импорт.

За задачата стоката е класифицирана като „ други отпадъчни артикули от химическата или свързани с нея индустрии, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други боклуци “.

По-рано през днешния ден Министерството на околната среда и водите дефинира изказванията на Българска социалистическа партия и нейния водач Корнелия Нинова като „ спекулативни “. От Министерство на околната среда и водите бяха безапелационни, че импорт на медицински боклуци в България не е позволяван. Сега това се удостоверява и от Агенция „ Митници “, след чието известие се оказва, че Българска социалистическа партия са недоразрбали защо става дума.

Ето целият отговор на Агенция „ Митници “, изпратен до медиите:

По мотив спекулативни изказвания в общественото пространство по отношение на „ импорт на болнични боклуци от трети страни “, които се базират на писмен отговор на министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Стоилов и Иван Иванов, наличен на уеб страницата на Народното събрание на адрес: https://parliament.bg/pub/PK/363460954-06-911.pdf, Агенция „ Митници “ дава следната информация:

Изложената в отговора информация се отнася до вноса от трети страни (страни отвън Европейския съюз) и е извлечена от масивите на Агенция „ Митници “.

Цитираните в отговора 2,9 т. „ болнични боклуци и боклуци от фармацевтични производства в това число утайки и мицели “ попадат в код по КН 3825 69 00 – „ Други отпадъчни артикули от химическата или свързани с нея индустрии, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други отпадъци… “.

Цитираното количество съставлява една пратка с повърхностноактивно вещество (суровина за миещи препарати), която при случай по време на директен транспорт е погинала. Стоката е транспортирана на 16.09.2018 година като част от групажен товар от Турция до Полша директно през България. По време на придвижване на пътя сред Смядово и Шумен, заради техническа нередовност, в ремаркето на камиона поражда пожар и в следствие стоката е обгоряла. Погиването на стоката е открито от способените органи Митническо бюро Шумен, районен съд ПБЗН – Велики Преслав и РИОСВ-Шумен. Въз основа на митническото законодателство погинала директна стока следва да бъде завършена като импорт, което е и направено в Митническо бюро Шумен. Тъй като след пожара стоката е неизползваема, тя съставлява боклук, класиран под код по КН 3825 69 00.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР