2,88 е оценката на държавата според доклада „Бележник 2018: Какъв

...
2,88 е оценката на държавата според доклада „Бележник 2018: Какъв
Коментари Харесай

България – държава мащеха! Оценка 2,88 в грижата за децата!

2,88 е оценката на страната съгласно отчета „ Бележник 2018: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? ", направен от Национална мрежа за децата. Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата и политиките си, засягащи децата, от началото на правенето на отчета преди 7 години.

Оценката бе показана през днешния ден в Народното събрание, Министерския съвет и всички виновни институции в наличието на публицисти в София и още 8 града.

Проектът "Бележник " прави годишен мониторинг на поетите задължения от страна на институциите, касаещи правата на децата в 5 области: „ Основни правила по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето ", „ Семейна среда и различни грижи ", „ Здравеопазване ", „ Образование ", „ Правосъдие ".

Според експертите, най-тревожни през последните години са неналичието на прогрес в напъните за понижаване на детската беднотия, систематичните проблеми в обществената сфера и системата за протекция на детето, неналичието на целенасочена политика в поддръжка на фамилиите и родителите, незадоволителната съгласуваност сред институциите, забавената промяна в системата за детско правораздаване и минималните вложения и поддръжка за експертите, работещи с деца – обществени и здравни служащи, учители, съдии и други

Преди да внесат отчета в институциите, представители на организациите членове на Национална мрежа за децата направиха спонтанен брифинг на площад "Независимост ".

„ Има симулация от страна на институциите, че се мисли за децата ", сподели в изказването си Георги Апостолов – ръководител на Управителния съвет на Национална мрежа за децата.

„ 2017 година беше релативно спокойна в стопански и политически проект и в случай че политическата класа имаше предпочитание, можеха да поемат този огромен приоритет – възстановяване на благосъстоянието на децата, само че те не го направиха. Живеем в страна, която последователно убива децата си. Има благоприятни условия, има средства, само че нищо не се прави. Гледа се към парите, към автомагистралите, а това, което би трябвало да се вложи за бъдещето на страната, за децата – не се прави ", добави Апостолов.

Самия отчет „ Бележник " и така наречен „ Малък Бележник " с мнението на децата, родителите и експертите, работещи с деца, можете да намерите на уеб страницата на Национална мрежа за децата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР