2 830 400 дози ваксина на АстраЗенека със срок на

...
2 830 400 дози ваксина на АстраЗенека със срок на
Коментари Харесай

Даряваме над 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID на АстраЗенека на Иран

2 830 400 дози ваксина на " АстраЗенека " със период на валидност до 30 юни тази година ще бъдат дарени на Иран. Това гласоподаваха на първо четене депутатите в здравната комисия в Народното събрание през днешния ден, осведоми " 24 часа ".

Предложеното за подаяние количество е за над 9 млн. лева, като всички разноски за доставката ще бъдат за сметка на Ислямска република Иран. С тази стъпка минимализираме опцията от заличаване на ваксини, обясниха от здравното министерство.

По време на комисията депутатите не одобриха предлагането на ГЕРБ-СДС за допълнение на Закона за лечебните заведения, посредством което заплатите на лекарите да са не по-малко от 3 хиляди лева, на сестрите - не по-малко от 2 хиляди, а на сантирите - 1000. Гласувалите " въздържал се " показаха позиция, че са " за " увеличение заплатите на медиците, само че не посредством закон.

" Много шефове на лечебни заведения демонстрираха, че казусът е сериозен. Не всички могат да усилят заплатите ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов. По думите му не може на всички лекари да се сложат идентични заплати. " Как на всички ще слагате едни заплати - по какъв начин ще слате проф. Балтов до един, който в този момент почва работа ", добави той. Вашите мисли са с обич към лекарите, само че са недомислении и неизпипани, сподели още Михайлов.

Според депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов препоръчаните хонорари не са толкоз доста, колкото наподобяват. Като се има поради за коронавирус какъв брой се взимаха и тези пари се даваха. По думите му сега доста хора недоволстват и чакат новите си заплати съгласно Колективния трудов контракт. Така едни ще са по-малко лекари от други. На едни ще са увеличени, на други не толкоз. Едни лечебни заведения ще са за по-добрите, а други за по-лошите, тъй като не могат да стигнат тези равнища, сподели още Балтов. Това съгласно него ще докара до тотално разделяне измежду медиците и лечебните заведения. Д-р Александър Симидчиев от " Демократична България " пък попита дали препоръчаните по-високи заплати са задоволителен тласък за фрагментите и дали биха останали на работа у нас.

" Трудовото заплащане е една от водещите аргументи за неналичието на фрагменти ", обоснова се депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР