2,6 млрд. лева са възложени допълнително за основни ремонти и

...
2,6 млрд. лева са възложени допълнително за основни ремонти и
Коментари Харесай

2,6 млрд. лв. са възложени за текущи, но всъщност основни ремонти на пътищата

2,6 милиарда лв. са предоставени в допълнение за съществени поправки и други над цената на договорите за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа сред 2018-2020 година Това разкри финансовият министър Асен Василев въз основата на данни от Агенция " Пътна инфраструктура ".

В случая става дума за общо 34 контракта, подписани в този интервал. За общо 3,4 милиарда лева са предоставените действия, от които 906 са спомагателни задачи, които не са оповестени обществено. Макар да се водят настоящи поправки, доста от тях са съществени, акцентира неколкократно Василев, и като такива не са с гаранция.

" Това действително е строителство без гаранция. Ако АПИ се беше поддържало към настоящ ремонт, нямаше да сме във финансовия проблем, в който сме сега ", означи той. " Самото им възлагане е нарушаване на Закона за публичните поръчки. "

При вярно съблюдаване на процедурата би трябвало да се пусне социална поръчка, а след това работата да мине контрол, наблюдаване, да има и гаранция за строителството. Отсечките са противозаконни и по смисъла на Закона за устройство на територията, съставляват и на процедура непозволена държавна помощ, добави вицепремиерът.

И даде образец за някои от най-порочните практики, една от най-абсурдните е планиране на съответно задание след осъществяването му, за което Василев показа 7 образеца, само че означи, че има още доста.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/порочни практики.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 316 " />

Василев разкри и къде е юридически тръбопровод с дължина 6 метра за 1 милион лв. - абсурден образец, оголен от премиера Кирил Петков и непризнат от министъра по районно развиване в оставка Гроздан Караджов.

Това е станало при ремонт на път сред Кърджали и Асеновград, като в плана няма планувана ВиК инфраструктура, само че е добавена след това.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/ремонт на мост кърджали тръба милион.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 396 " />

Василев даде и голям брой образци за странни несъответствия в цената на километър път в разнообразни елементи на страната. Първокласните пътища варират сред 112 хиляди и 1,9 млн. лева, разликата при второкласните е още по-фрапираща - от 68 хиляди лева до над 2 млн. лева, при третокласните пътища отново е огромна.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/ремонти в българия цена на километър път.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 392 " />

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/второкласни пътища - ремонт.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 312 " />

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/третокласни пътища ремонт.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 315 " />

" Няма по какъв начин такава картина да се получи без предумисъл и характерна цел. Няма по какъв начин да възложиш планиране няколко месеца, откакто си построил пътя. "

Друг неуместен образец за злоупотреби е ремонта на Автомагистрала " Тракия ", чието планиране в един от договорите коства 966 хиляди лева, изпълнено е за 62 дни, което значи, че 82-ма проектанти би трябвало да са работили всеки ден по цялостен работен ден, с цел да оправдаят неуместната сума.

" Какви са предложенията и какъв е пътят оттук насетне? Сезираме ДНСК, която би трябвало да мине през всяка една права и да работи не по документи, а да прави действителни инспекции за качеството на работата и дали тя дава отговор на условията за съответния клас път.

Трябва да се ревизира и къде има заобикаляне на публичните поръчки, недобри финансови практики или директна машинация ", означи Василев.

Два месеца са били нужни за приемане на информацията от АПИ и два месеца за обработването й.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР