2.6 млн. лв. са средствата, с които Община Русе е

...
2.6 млн. лв. са средствата, с които Община Русе е
Коментари Харесай

2.6 млн. лв. са необходими, за да заработи Летище Русе

2.6 млн. лева са средствата, с които Община Русе е кандидатствала пред Министерството на стопанската система, с цел да може Летище Русе да възобнови гражданските полети до София и назад след 30 година спиране.



Подобна опция към този момент разяснява служебният министър на стопанската система Даниела Везиева, която в студиото на " Денят стартира " съобщи, че има сериозен интерес от компания, подготвена да прави полетите още от февруари 2022 година



Кметът на Русе Пенчо Милков е оптимист, че всички нужни процедури могат да се осъществят задоволително бързо, с цел да проработи летището в инструкции период.

" Общата сума на средствата, за които сме кандидатствали пред икономическото министерство и имаме за момента увещание, че ще ни бъдат предоставени, е 2 млн. и 600 хиляди лева Те включват ограждения, сектор от пистата, който да се реновира, секторът, който да се извърши с нова маркировка, нови системи за сигурност – там са извънредно високи условията, тъй като хора, които се качат на самолети в Русе на летище София ще слязат след " Check " -a и де факто могат да се качат непосредствено за самолети задокеански, а багажът им да влезе в багажното на огромния аероплан. Такава е и концепцията на превозвача ", съобщи кметът на Русе Пенчо Милков.

Той добави, че сумата е доказана и от особено назначените за задачата междуведомствени работни групи в министерствата, които са анализирали също положението на летището край Щръклево и нужните вложения средства, които да се влагат, с цел да обслужва то постоянни цивилен полети.

" Първите полети ще са от така наречен тип " през деня и при хубаво време ", което значи, че ще имаме доста облекчени условия във връзка с техниката. Все отново също така, все още Летище " Русе " си работи като летище и е изпълнило 111 полета от леката авиация, което са самолети до 5.7 тона. То сега е част от общинското дружество " Паркстрой " и от 2015 година, когато Общината го придобива, ни коства всяка година по 80 000 лева Това летище няма по какъв начин да е на номинална облага все още, до момента в който Общината работи с него. Ако се разширят полетите, то ще е на още по-голяма загуба, тъй като ще изисква екип, който да дава отговор за сигурността, да е управление на придвижването и това ще са загуби ", сподели още кметът Пенчо Милков.



Той добави, че изгодата от полетите и това да има летище е, че ползата към града ще стане доста по-различен. " Нашето предпочитание е това да се случи. То изглеждаше необикновено, когато си го поставихме като задача, само че в този момент наподобява много по-вероятно ", добави кметът.



Стана ясно още, че Общината все още не може да се ангажира с съответна сума за цена на билетите, която беше коментирана от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева.



Репортер: Андрей Кючуков

Снимки: Андрей Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР