2 555 000 000 лв. ще бюджетът на София през

...
2 555 000 000 лв. ще бюджетът на София през
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова представи рекорден за София бюджет- 2 555 000 000 лева

2 555 000 000 лева ще бюджетът на София през тази година. „ Заради неналичието на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет при започване на годината. Това наложи да разработим капиталови стратегии, с цел да не стопираме вложенията в градовете, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето му.

Първият бюджет, който тя е съставила пък бил два пъти по-малък – 1,2 милиарда лева Постигнахме това с увеличението на личните доходи и по-добрата събираемост, само че без да усилваме налозите и таксите, сподели още Фандъкова.

През 2010 година личните доходи на на общината са били в размер на 460 млн. лева, а в този момент те ще са 930 млн. лева През годините успяхме да защитим 4 милиарда лева безплатни европейски средства, което е съвсем два бюджета на общината. Това е голям триумф на целия екип, който е работил, изясни още кметът.

Това е последният бюджет, който импортирам като кмет и си разрешавам тази дребна ретроспекция, сподели още Фандъкова. И напомни, че с екипът ѝ са работили в тежки времена през годините – международната финансова рецесия, пандемията, инфлацията. Успяхме да запазим финансовата непоклатимост на общината и не допуснахме спад на финансовата стратегия, сподели още тя.

Предвидените средства за вложения през тази година ще са малко над 600 млн. лева 323 млн. лева са от личните доходи на общината. 295, 6 млн. лева са средствата, които са предпазени по европейски стратегии.

Около 200 млн. лева са планувани за създаване на 16 улици и булеварди и главен ремонт на 36 улици и булеварди в разнообразни места на града. Част от тези обекти към този момент са завършени, тъй като част от капиталовата стратегия е призната и това ни разреши да не стопираме работа, сподели още Фандъкова. Най-стратегическите са бул. „ Филип Кутев “ и „ Тодор Каблешков “. Продължаваме построяването на „ Ломско шосе “, чакам да стартира и пробива на бул. „ Рожен “, сподели още Фандъкова.

През тази година стартирахме и програмата за ремонт и създаване на тротоари. Заложили сме 48 млн. лева за тях, а общата сума за четирите години е 120 млн. лева

100 км канализация също ще се строи в 12 обитаеми места.

Имаме подготвеност да стартираме и 6 км сектор на метрото към „ Слатина “ откакто завърши обжалването, сподели още Фандъкова.

Ще се влагат близо 60 млн. лева за 45 нови здания за градини и ясли, ново училите. Още 20 млн. са средствата за ремонт на учебни заведения и детски градини.

2 млн. лева ще са за видеонаблюдение.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР