2 515 проби на COVID-19 са изследвани до 1 ноември

...
2 515 проби на COVID-19 са изследвани до 1 ноември
Коментари Харесай

Над 95% от случаите на COVID-19 у нас са с Делта вариант

2 515 проби на COVID-19 са изследвани до 1 ноември в България от Националния център по заразни и паразитни заболявания посредством целогенномно секвениране. При над 95% от тях е открит Делта разновидността, оповестиха от Здравното министерство.

От ведомството припомнят, че Делта разновидността се характеризира с по-голяма инфекциозност и вирулентност (тежестта, с която ни разболява), като вирусният товар, който се отделя от инфектирано лице, е 1 000 пъти повече по отношение на други разновидности на ковид. Това спомага за доста по-лесното и бързо предаване на инфекцията, даже и навън.

За да се предпазим от COVID-19, би трябвало да продължим да използваме защитна маска за лице, да съблюдаваме физическа отдалеченост, да заобикаляме местата със скупчване на доста хора и постоянно да проветряваме затворените пространства.

Тези ограничения са свързани с метода на предаване на SARS-CoV-2 – вирусът се популяризира от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по мярка капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

Отделяните от инфектирания човек капчици, съдържащи вируса, са с разнообразни размери, като по-големите се популяризират на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите наоколо (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, изключително в затворени пространства с неприятна вентилация.

Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при дишане, диалект, пеене, смях, кашляне, кихане и други Заразяването на възприемчивите хора става при пряк контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при поемане на инфекциозния аерозол надълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване посредством респираторни аерозоли е най-голям в неприятно проветрявани затворени пространства, в които има доста хора и контактът сред тях е нескончаем.

Важно е да знаем, че най-ефективната противоепидемична мярка за ограничение разпространяването на COVID-19 остава всеобщата имунизация! Ваксините ни защищават от тежко протичане на болестта. По света към този момент са сложени над 7 милиарда дози от имунизациите против ковид, допълват от Здравното министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР