2 448 лева е достигнала издръжката на четиричленно семейство през

...
2 448 лева е достигнала издръжката на четиричленно семейство през
Коментари Харесай

КНСБ: Близо 2500 лева са нужни на 4-членно семейство за нормален живот

 2 448 лв. е достигнала издръжката на четиричленно семейство през второто тримесечие на 2019 година. С шест лв. е поскъпнала издръжката на живот по отношение на първото тримесечие на годината. 87 лв. е пък по отношение на същия интервал на предходната година. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров.

937 лв. е междинната чиста работна заплата в страната. По думите му тя би трябвало да е 1224 лв.. Едни 300 лв. ги няма в джоба на всеки, счита синдикалист номер едно.

Разликата сред това какъв брой получаваме и какъв брой ни би трябвало, въпреки всичко в годините се стопява, демонстрират данните на синдикатите. Устойчиво нараства междинната работна заплата. Задържа се и наклонността на мощно изразена районна диференциация на трудовите хонорари. Средните чисти трудови хонорари съставляват едвам към 50% от нужния размер за прехрана в Благоевград, Видин, Кюстендил, Смолян, Хасково.

Необходимите средства за прехрана в София за четиричленно семейство са 3233 лв.. В столицата са съсредоточени 33% от наетите в страната.

КНСБ обаче регистрира поляризиране на приходите. 30.3% от семействата са с общ приход на разположение до 348 лв. или 2 185 милиона души живеят със средства, които са равни на формалната линия на беднотия.

28,7% от семействата са с общ приход на едно лице над издръжката на живот.

Позитивното, съгласно Пламен Димитров е, че плавно понижава броят на бедните лица, но към момента той остава на високи равнища. Над 1322 са пенсионерите, който живеят с пенсия под прага на бедността.

За интервала януари - май 2019 г. 18,9% от наетите по трудово и служебно правно отношение се обезпечават на размер над нужния за покриване издръжката на живот (бруто 1579 лева).

От всички наети лица, около 1.971 милиона лица имат застрахователен приход по-нисък от нужните за издръжката на живот.

Основният извод на синдиката е, че нискодоходните групи от популацията изпитват от ден на ден усложнения за покриване на разноските за консумация за вода, а водата е съществена витална нужда. Затова и КНСБ вкарва термина водна беднотия. Те желаят целево обществено подкрепяне на хората в риск от водна беднотия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР