2,4 млн. лева по бюджета на Столична община отпусна днес

...
2,4 млн. лева по бюджета на Столична община отпусна днес
Коментари Харесай

Правителството отпусна милиони за манастира, гимназии и нови детски градини

2,4 млн. лв. по бюджета на Столична община отпусна през днешния ден държавното управление на своето постоянно съвещание. Средствата са предопределени за главен и настоящ ремонт на две пътни прави, водещи до два от най-големите и красиви манастира към София. От тази сума 1,8 млн. лв. се отпускат за пътя до Клисурски манастир " Света Петка ", а 600 000 лв. са за пътя до Дивотинския манастир " Света Троица ", заяви пресцентърът на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов отбелязал по време на съвещанието, че държавното управление вярно е управлявало пандемията, с помощта на което новите случаи на ковид у нас понижават и храмовете у нас са останали отворени. " Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от предишния Великден до момента и Бог ни оказва помощ. Без Господ нищо не може да се направи ", декларирал министър председателят Борисов.

Игуменът на Дивотинския манастир " Света Троица " Архимандрит Пахомий благодарил за отпуснатите средства. " В този сложен миг за целия свят и за българския народ ние видяхме какъв брой доста хора имат потребност от връзка с Бога - да отидат да се помолят и да намерят някакво успокоение ", декларирал той.

Игумения монахиня Филотея от манастира " Св. Петка " в село Клисура отбелязала, че сега пътят до храма е в неприятно положение и пътуването до него, изключително през зимните месеци, е затруднено.

Отец Георги, ефимерий на Клисурския манастир " Света Петка " изразил своето удовлетворение от отпуснатите средства, с помощта на които храмът ще бъде по-достъпен за вярващите. " Нашите два манастира са посещавани от християните от целия свят ", добавил той, представен от Министерски съвет.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Правителството в оставка отпусна и 1 276 986 лева за създаване на три нови детски градини и за реорганизация на две гимназии, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. Средствата са за действия по линия на тригодишната Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски градини, ясли и учебни заведения, се прецизира в известието.

От тази сума 277 688 лева са за създаване на детска градина в кв. " Горно Езерово " в Бургас. 559 908 лева ще бъдат вложени в продължение на реконструкцията на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас.

За нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен, се отпускат 350 868 лева С финансовата поддръжка ще започват дейностите по създаване, към които е включено обзавеждане и съоръжение на постройката и облагородяване на дворното пространство.

56 165 лева се обезпечават за заплащания на част от строителните действия по построяването на детска градина в село Горно Краище, община Белица. А с 32 357 лева са за ремонт в Неврокопската професионална гимназия " Димитър Талев " в Гоце Делчев.

По тригодишната стратегия на Министерството на образованието и науката са утвърдени общо 89 плана за създаване на нови детски ясли и градини, и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 учебни заведения и 6 професионални гимназии да получат средства за реорганизация, надстрояване и създаване на нови здания и образователни корпуси. " А в границите на три години ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лв. ", декларирал министър-председателят Бойко Борисов в хода на постоянното държавно съвещание, написа в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР