2 394 лв. е тримесечният общ доход средно на лице

...
2 394 лв. е тримесечният общ доход средно на лице
Коментари Харесай

НСИ отчита спад на инфлацията и ръст на БВП 

2 394 лева е тримесечният общ приход приблизително на разположение от домакинство през първото тримесечие на 2023 година, регистрират от Национален статистически институт, съобщи Българска национална телевизия. Той е нараснал с 19,3% по отношение на същото тримесечие на 2022 година

Доходът от работна заплата (53,6%) е с най-голям условен дял в структурата на общия приход, следван от приходите от пенсии (35.8%) и от независима претовареност (4.3%).

2 149 лева е тримесечният общ разход приблизително на разположение от домакинство през първото тримесечие на 2023 година и се усилва с 18.0% по отношение на същото тримесечие на 2022 година.

С 2% се усилва Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2023 година по отношение на първото тримесечие на миналата година, а брутната добавена стойност нараства с 2.2%.

Ръст от 2,8% бруто записва крайното ползване. С 5,2% се усилва образуването на главен капитал през първото тримесечие на 2023 година по отношение на първото тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. С 3,0% се усилва износът на артикули и услуги се усилва, а вносът на артикули и услуги понижава с 4.3%.

През последния месец има нарастване в секторите:

облекло и обувки – нарастване с 5.4%; разнообразни артикули и услуги – нарастване с 1.0%; ресторанти и хотели – нарастване с 1.0%; жилищно обзавеждане, артикули и услуги за семейството и за нормалното поддържане на дома – нарастване с 0.9%; алкохолни питиета и тютюневи произведения – нарастване с 0.8%; образование – нарастване с 0.5%; здравеопазване – нарастване с 0.2%; хранителни артикули и безалкохолни питиета – нарастване с 0.1%.

Понижение има в цените на:

развлечения и просвета – понижение с 0.8%; съобщения – понижение с 0.5%; жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива – понижение с 0.2%.

На нивото то предишния месец остават цените на стоките и услугите в група „ Транспорт “.

Етикети: БВПинфлацияНСИръстспад
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР