2/3 от българите смятат имунизациите за безопасни, но 19% стоят

...
2/3 от българите смятат имунизациите за безопасни, но 19% стоят
Коментари Харесай

Милион българи смятат ваксините за част от световна конспирация

2/3 от българите считат имунизациите за безвредни, само че 19% стоят на противоположни позиции . 85% показват, че имунизацията посредством ваксини е значима за децата. 5% от българите са на противоположно мнение, а 10% декларират, че не могат да преценяват.

Данните са от изследване на организация " Тренд ", направено в интервала 6-13 март 2019 година, месец откакто страната за малко се размина с зараза от морбили.

Проучването откроява тези близо три четвърти от всички пълнолетни българи, които са на мнение, че родителите, които не ваксинират децата си постъпват безконтролно (73%) . Около милион българи мислят обаче, че имунизациите са част от международна интрига.

От организацията показват, че 1% от извадката дава отговор на 55 хиляди души, което значи, че малко над 1 млн. българи считат, че имунизацията с ваксини не е безвредна . 72% са на мнение, че имунизацията е ефикасна, а 9% са на противоположното мнение.

Данните демонстрират, че измежду хората с висше обучение в максимален дял се дефинира неналичието на имунизация като безконтролно за сметка на хората с главно или по-ниско обучение. Делът на дамите, които дават отговор позитивно за смисъла на имунизациите е по-висок от този на мъжете (67% на 58%).

От тези 7%, съгласно които имунизацията не е значима, за една четвърт главният мотив е че имунизациите са " нездравословни за здравето /може да им навредят/ не е безопасно/има опасности ", а за 23% имунизацията има " странични ефекти/ заплаха от отключване на положение, за които лекарите не знаят (алергии, затруднения, други заболявания) ".

14% от българите са на мнение, че имунизациите могат да причинят/отключат аутизъм, което значи, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от българите обаче не знаят или не могат да преценяват. Още по-висок е делът на българите, които считат, че имунизациите могат да доведат до алергии - 35%, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. Делът на несъгласните с това изказване е по-нисък от съгласните - 28%.

Прави усещане и високият дял на българи, които одобряват, че наложителната имунизация е част от международна интрига - 18% (близо 1 млн. българи). Близо половината от пълнолетното население са на противоположната позиция. И на това изказване се резервира висок делът на тези, които показват, че " не знаят/ не могат да преценяват " -34%.

29% са на мнение, че многото ваксини претрупват имунната система на децата, до момента в който 34% са на противоположното мнение.

Една от значимите тематики свързани с имунизацията с ваксини е обвързвана с набирането на информация. Малко над две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39 процентни пункта се осведомят от малкия екран. На трета позиция с 22 процентни пункта е надлежно събирането на информация от приятели/ семейство. Интернет медиите, конгреси, както и обществените мрежи също остават канали за информация с дялове под 10 процентни пункта.

67% от българите са мнение, че страната би трябвало да ползва по-строг и прецизен надзор върху постоянната имунизация, до момента в който 14% са на противоположното мнение. Близо половината от пълнолетните българските жители (48%) са на мнение, че би трябвало да бъдат глобени родителите, които не слагат ваксини на децата си.

В изследването беше тестван въпрос с съответни наказания, които да бъдат налагани при липса на имунизация. В максимален дял, 32%, считат, че това е техен избор и не би трябвало да бъдат глобени. 18% са на мнение, че би трябвало да бъдат наложени парични наказания, 15% комбинирано наказване от наказателна отговорност и парични наказания. 9% считат, че е нужна единствено наказателна отговорност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР