2/3 от българите не си правят годишен профилактичен преглед. Само

...
2/3 от българите не си правят годишен профилактичен преглед. Само
Коментари Харесай

Лекар: Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи и това е устойчива тенденция

2/3 от българите не си вършат годишен профилактичен обзор. Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива наклонност. Въпреки, че исега има санкция и тя е от 50 до 100 лв. при първо отсъствие и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Това сподели доктор Георги Миндов, ръководител на Етичната комисия на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в ефира на БТВ във връзка концепцията да се вкарат нови наказания за пропускането на профилактични прегледи.

Повечето споделят, че не вървят на опрофилактичен обзор, тъй като работодателят провежда такива във компанията. Не знам до момента да има санкционирани. Хората би трябвало доста добре да бъдат осведомени какво се предлага в тези прегледи. Това сподели Боряна Ботева, която е зам.-председател на Организацията на пациентите с ревматологични болести.

По думите и пациентите не знаят какво им се поставя и би трябвало да се осведомят по-добре. „ Хората не имат вяра, че тези прегледи са задоволителни. Новите наказания няма да имат дисциплиниращ резултат “ съгласно нея.

„ Здравната просвета на хоратае доста ниска и за това би трябвало да се мисли още от учебно заведение. Промените няма да са в плюс за пациентите изключително за хронично болните “, уточни още Ботева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР