2 100 000 лв. е дупката в бюджета за 2024

...
2 100 000 лв. е дупката в бюджета за 2024
Коментари Харесай

Община Севлиево няма да закрива общински звена и социални дейности въпреки драстично повишените цени и увеличената минимална работна заплата

2 100 000 лева е дупката в бюджета за 2024 година вследствие на фрапантно нарасналите цени и на следващото нарастване на минималната работна заплата. През последните 4 години, за разлика от доста общини, екипът на Община Севлиево съумя да се оправи с рецесиите, без да подвига налозите.

За да върже бюджета за 2024 година, обаче (без да закрива обществени дейности), се постанова промяна в ставките на част от локалните налози, с които да се покрият повишените разноски за главните общински действия: обществен патронаж, приюта, спортните бази и издръжката на спортните клубове, просвета, пенсионерските клубове, улично осветяване, градската художествена изложба, библиотеката, Дом на културата “Мара Белчева ”, обредни действия и други

“Държавата не покрива тези действия и с цел да действат, би трябвало да продължим да ги устояваме от общинския бюджет, а за задачата се постанова да увеличим приходите. Увеличението на предлаганите налози е в размер на 613 000 лева, като отново няма да ни доближават 2 100 000 лева, които ще би трябвало да набавим от икономии и други действия ”, разяснява кметът доктор Иван Иванов.

Той цитира информация за нарасналите разноски от 2019 година до момента, където прогнозните равнища за всички общински действия за доста по-високи. Те се образуват, с изключение на от нарасналите цени на електричество, консумативи и други, също и от увеличената с 60 на 100 минимална работна заплата.

След актуализацията на наредбата за локалните налози и такси, Община Севлиево остава в междинния сегмент на общините, актуализирали част от ставките, като продължава за подкрепя всички общински и обществени действия.

На днешното съвещание общинските съветници утвърдиха и новата план–сметка за разноските по сметосъбирането и сметоизвозването, обезвреждането на битовите боклуци и чистотата на териториите за публично прилагане на територията на Община Севлиево за 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР