2,1-2,3 млн. българи ще отидат до урните в неделя, може

...
2,1-2,3 млн. българи ще отидат до урните в неделя, може
Коментари Харесай

Дни преди решаващия вот: До 5,1% преднина за ГЕРБ

2,1-2,3 млн. българи ще отидат до урните в неделя, може обаче да са и под 2 млн., считат социолозите в последните си прогнози преди вота в неделя.

Между 1,3 и 5,1% отдалеченост сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия предвиждат 7 социологически организации в навечерието на евровота, предава 24часа. Пет от тях - “Алфа рисърч ”, “Екзакта ”, “Тренд ”, “Маркет линкс ” и “Медиана ”, регистрират преднина за ГЕРБ. Според две от тях - “Галъп ” и “Афис ”, Българска социалистическа партия води.

Според социолозите сигурните партии са ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, една - Вътрешна македонска революционна организация, е на кантар.

В предсказващата водачество на ГЕРБ група организации също има разслоение. “Алфа рисърч ” дава на ГЕРБ 4,5% преднина, а “Екзакта ” - 5,1%. Те извеждат дистанцията сред двата съперника над допустимата общоприета неточност, която е сред 2,5 и 3%.

В другата група са организациите, които предвиждат отдалеченост сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в границите на грешката. Според социолозите от “Тренд ” ГЕРБ води с 1,1%.

“Медиана ” дава преднина на ГЕРБ от 1,3%.

Според “Маркет линкс ” ГЕРБ води пред Българска социалистическа партия с 2,1%.

В третата група са “Галъп интернешънъл ” и “Афис ”, които позволяват най-малък превес от към 1% за Българска социалистическа партия , само че се застраховат, че в хода на изборите този резултат може да се обърне, тъй като симпатизантите на ГЕРБ са по-мобилизирани.

Трета мощ на евровота се обрисува да е Движение за права и свободи съгласно всички организации. Резултатът на придвижването се движи сред 11,5 и 15%, демонстрират прогнозните данни.

Голямата алтернатива в неделя ще бъде дали Вътрешна македонска революционна организация ще прескочи бариерата от 5,89%. Според “Галъп ” това към този момент се е случило -, съгласно изследването от 10-17 май, Вътрешна македонска революционна организация получава 6% поддръжка. Подобни са прогнозите на “Алфа рисърч ” (6%) и на “Екзакта ” (6,5%).

Вътрешна македонска революционна организация по-скоро е “на кантар ” съгласно социолозите от “Тренд ” (5,8%), “Маркет линкс ” (5,7%) и “Медиана ” (5,6%). Според “Афис ” организацията на Каракачанов по-скоро ще остане под бариерата с 4,4% избор.

Не са еднопосочни прогнозите за “Воля ” - възможностите на партията на Марешки не трябва да се подценяват, настояват от “Афис ” (5,5%), “Галъп ” (5-6%) и “Медиана ” (5,1%). Прогнозите на останалите 4 организации са “Воля ” да остане под бариерата без значение от атрактивната си и доста енергична акция. Според социолози групировката на Марешки е сериозен съперник на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като притегля негови гласоподаватели.

Резултатът на “Демократична България ” се движи сред 2,5 и 5%. Най-оптимистични за тази групировка “Тренд ”, “Алфа рисърч ”, “Екзакта ”, “Маркет линкс ” и “Галъп интернешънъл ” - сред 4,2 и 5%. Докато “Афис ” и “Медиана ” са по-резервирани - съгласно тях тя не би получила повече от 2,5-2,6%.

“Атака ” ще остане още веднъж отвън Европарламента с преобладаващи прогнози за поддръжка от към 2%. “Афис ” и “Медиана ” предсказват малко повече - сред 2,6 и 3,5%. При “Маркет линкс ” “Атака ” има избор под 1% и е в графата “Други ”.

Повечето организации чакат сред 33 и 36% изборна интензивност на евровота. “Екзакта ” и “Тренд ” позволяват пред урните в неделя да застанат по-малко от 2 млн. българи. Според множеството социолози обаче ще гласоподават сред 2,1 и 2,3 млн. гласоподаватели

“Екзакта ” предвижда, че в столицата изборната интензивност ще е под междинната.

Според данните на “Алфа рисърч ” общо 58% от българите остават лоялни на партията, на която симпатизират и са взели решение още преди началото на акцията. Но съвсем всеки 2-и интервюиран прави избора си през акцията.

15% декларират, че ще го създадат в последните 2-3 седмици, а още 27% - в последните дни преди вота и в тази група множеството са млади гласоподаватели и поданици на огромните градове, демонстрира изследването организацията.

Социолозите от “Тренд ” разясняват, че 16% от гласоподавателите ни към момента не са решили за кого ще гласоподават, 35% са решили вота си още преди акцията, а 9% - по време на нея.

Според данните на “Тренд ” 30% ще се възползват от правото си на преференция, а 39% - не.

В коментара на прогнозата си “Алфа рисърч ” отбелязва, че в акцията си социалистите не са съумели да наложат нови тематики отвън тази за предварителните избори. Докато гласоподавателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота. Отбелязват, че остриетата, на които е заложила К. Нинова, не са съумели да се трансфорат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, изключително след персоналното включване на Борисов в акцията.

Според “Екзакта ” успеха на ГЕРБ ще зависи от вота на нерешилите и колебаещите се.

“Афис ” пък твърди, че без значение от преднината за Българска социалистическа партия, която предвижда, електоратът на ГЕРБ е по-мобилизиран от този на Българска социалистическа партия, и това може да обърне резултата.

“Алфа рисърч ” планува софтуерна загуба на няколко % от Българска социалистическа партия, които отиват към “Коалиция за България ”. Според социолозите от организацията групировката към АБВ печели 3,2%, измежду тях 4/5 са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия. Подобно е мнението и на сътрудниците им от “Галъп ”.

Според социолозите от “Афис ” по традиция най-висока е мобилизацията на Движение за права и свободи, само че и Вътрешна македонска революционна организация е провела акцията си доста сполучливо.

Данни на “Афис ” демонстрират, че 6,6% от решилите да гласоподават са стимулирани да го създадат, с цел да попречат избрана партия да не завоюва. Това съгласно социолозите от “Афис ” е протестният избор против огромните партии, който отива за дребни обединения и самостоятелни претенденти. Прогнозират, че делът на маркиращите квадратчето в бюлетината

“Не поддържам никого ”, няма да надвиши 2,6%.

Между 600 и 700 хиляди гласа ще вземе ГЕРБ, а Българска социалистическа партия - 500-600 хиляди, предвиждат от “Тренд ”. Движение за права и свободи се обрисува да завоюва 340-380 хиляди гласа, Вътрешна македонска революционна организация - 115-150 хиляди, а “Воля ” - 90-115 хиляди. Между 60 и 90 хиляди българи ще поддържат “Демократична България ”. “Коалиция за България ” към АБВ има шанса да завоюва 30-40 хиляди поддръжка. По-малко от тях - 25-35 хиляди, ще поддържат “Атака ”. предвиждат откривателите от “Тренд ”.

“Екзакта ” предвижда 7 евромандата за ГЕРБ, 6 за Българска социалистическа партия, 3 за Движение за права и свободи и 1 за Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР