2 061 900 лева отпуска МРРБ за брегоукрепителни мероприятия на

...
2 061 900 лева отпуска МРРБ за брегоукрепителни мероприятия на
Коментари Харесай

България се стопява: Всяка година от територията ни изчезват 25 декара суша, изядени от...

2 061 900 лв. отпуска Министерство на регионалното развитие за брегоукрепителни мероприятия на част от крайбрежната линия край Шабла. С 1 891 900 лв. ще бъде укрепен брегът в региона на къмпинг „ Добруджа “, а с останалите средства-брегът край село Крапец. Причината е, че Черно море навлиза в сушата с 25 дка на година, а регионът на Шабла е най-застрашен, сигнализира още починалият към този момент проф. Веселин Пейчев, някогашен шеф на Института по океанология при Българска академия на науките.

Според учените от Българска академия на науките абразията е два вида-брегова и дълбочинна, прецизира в. Монитор . Дълбочинната образува ямите по морското дъно в резултат на морските течения, само че тя е по-бавна и при нея процесът е обратим. Едни течения като минават образуват дънните ями в морето и тук-там го удълбочават, само че след това минават други течения с противоположната посока и там, където е имало яма, тя се запълва още веднъж и изчезва.

Бреговата абразия е резултат от съприкосновението на морското неспокойствие с брега. Процесът е по-сериозен по Добруджанското крайбрежие, тъй като структурата на брега там е по-различна. Шабленските крайбрежия са от льос. Това е извънредно дребнозърнеста конструкция, която се унищожава от вълните. Сериозно въздействие оказват зимните щормове в региона от румънската граница - северно от нос Шабла, в региона на Крапец, на къмпинг " Добруджа ". От вълнението льосът се разрушава и по този начин морето навлиза в сушата.

Докато Добруджанското крайбрежие е от льос, то в региона на Бургас и на юг от Бургас брегът е формиран от вулканични скали и това е главната причина там да няма толкоз мощно изразено нахлуване на морето във вътрешността в сушата. Доказателство за това са обстоятелствата от наблюденията ни - в региона на Шабла навлизането във вътрешността на водния басейн годишно е с 1,5-2 метра, до момента в който от Бургас надолу в посока юг до турската граница средногодишно морето навлиза с по 1 см.

Освен че се разрушава брегът под действието на вълните, за навлизането на водния басейн във вътрешността в сушата способства и повишението на равнището на международния океан в резултат на стоплянето. За последните 100 години температурата на Земята се е покачила с 0,74 градуса по Целзий, само че няма доказателства към този момент, че това се дължи на човешката активност на планетата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР