1В различи моменти, с повод и без повод, се появяват

...
1В различи моменти, с повод и без повод, се появяват
Коментари Харесай

По-евтино ли са живели българите при соца

1В разграничи моменти, с мотив и без мотив, се появяват изявления в обществените мрежи, в които с претендиращи за архивни сметки от времената на социализма, се пази тезата, че тогава българите а живели по-добре. Това включва и по-евтино.

Психолозите и други експерти имат пояснения за този феномен, които включват и това, че всекидневно това време съответствува с детството или младостта на твърдящите, че животът им тогава е бил по-хубав, а цените - в стотинки.

Сигурното е, че до момента не е имало научно проучване, което да покаже цената на разнообразни артикули към днешна дата или като % от приходите. Почти изцяло готово е такова проучване, направено от преподаватели от Софийския университет. За изненада и на дамите тях някои цени по време на социализма са по-скъпи в сравнение с самите те са допускали. Това описа пред " Дневник " ръководителят на плана Мартин Иванов, историк.

Какви компликации среща екипът, по какъв начин съумява да придвижи цените от това време през днешния ден четете.

Авторите на плана припомнят и това, че при социализма цените за изкуствено потискани, а други не е можело просто а бъдат купени, а се е чакало по лист - какъвто е казусът с колите.

Сред находките на участниците в плана е сметка от ресторант на Нова година в Дряново т 1978. Тя е за 12.24 лева пи междинна заплата тогава от 157.25 лева като в днешни пари би била 92.10 лева Към 2020 година тя е 1390.58 лева или 6.6% от нея. Делът на сметката в заплатата през 1978 година е 7.8%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР