1999 година. На вулканичен връх на границата между Чили и

...
1999 година. На вулканичен връх на границата между Чили и
Коментари Харесай

Капитанът, кокаинът и замръзналите мумии

1999 година. На вулканичен връх на границата сред Чили и Аржентина са открити замръзналите тела на три деца от инките. Перфектно непокътнати при минусовите температури на 6000 метра надморска височина, те явно са били принесени в жертва преди 5 века.

От откритието изминаха съвсем 20 години, само че то към момента ни учи за света, населяван от трите деца. През последните 12 месеца техните мумии изиграха и неповторима роля за появяването на капитана на Перу на международното състезание в Русия макар глобата му за приложимост на неразрешени субстанции.

Паоло Гереро настойчиво отхвърля да е употребявал кокаин. Той непроменяемо твърди, че позитивната му проба от октомври 2017 година е пристигнала след използването на нечист билков чай. Листата от кока се употребяват всеобщо в Перу. Най-често те се слагат във вода - за разлика от 8000-годишната традиция да се дъвчат в продължение на часове.

В забележителна част от Южна Америка потреблението на кока в натурална форма е изцяло законна и даже се твърди, че тя оказва помощ за битка с височинната болест. Ефектът се съпоставя с чаша мощно кафе или чай.

Това е свят, безпределно далечен от смъртоносния бял прахуляк, който е артикул на химически процеси. Въпреки това даже единствено една чаша може да е задоволителна, с цел да ви провали на допинг тест.

Именно това се случи с Гереро след двата значими квалификационни дуела през предишния октомври - 0:0 с Аржентина и 1:1 с Колумбия. Тези резултати оставиха Перу с действителен късмет да стигне до първо присъединяване на Мондиал от 1982 година Всичко, което отборът трябваше да направи, бе да победи Нова Зеландия в баража.

Гереро изясни пред ФИФА, че е консумирал два билкови чая поради простуда - от анасон и черен чай с лимон и мед. Неговата версия е, че в микса е имало и листа от кока. Това обаче не му оказа помощ и нападателят получи 12-месечно наказване.

Перу излезе в плейофите без своя капитан, само че въпреки всичко завоюва с общ резултат 2:0. Триумфът обаче остави горчив послевкус - въпреки че предстоеше обжалване, възможностите на Гереро да взе участие на международното клоняха към нулата.

Адвокатите на Паоло се обърнаха за експертиза към водещ бразилски биохимик от университета в Рио де Жанейро. Той свидетелства, че концентрацията на кокаина в урината на играча подхожда по-скоро на човек, който е пил чай с кока, в сравнение с някой, приел кокаин на прахуляк.

Друг основен очевидец - американски археолог и специалист по цивилизацията на инките - описа в детайли за специфичното място и известността на листата от кока в Перу. Според него е изцяло допустимо разбъркване на билките, което няма по какъв начин да бъде видяно посредством обонянието.

Сега идва в действителност забавната част.

Чарлз Станиш от университета на Южна Флорида приложи неопровержимо доказателство, че позитивна проба като тази на Гереро в действителност може да бъде провокирана от листа от кока, а не от кокаин. Ученият го стори благодарение на замразените деца, открити на вулканичен връх 18 години по-рано.

През 2013 година химичният разбор на косите на мумиите откри съществуване на бензолеклонин - същото вещество, намерено в урината на перуанския капитан.

Посланието бе напълно просто - децата са починали към 4 века преди кокаинът да бъде създаден за първи път от немския химик Алберт Ниман през 1859 година

Може би точно това бе основният миг, обърнал хода на делото. В последна сметка наказването бе понижено - от 12 на 6 месеца. Това означаваше, че той ще може да играе на международното.

През април обаче Световната антидопингова организация апелира на собствен ред. Организацията настояваше за глобата, планувана от регламента - прекъсване на правата от една до две години. Юридическият екип на Гереро подаде насрещна тъжба за цялостно оневиняване на играча. През май - месец преди мондиала - Международният трибунал се произнесе в интерес на УАДА и възбраната бе закрепена на 14 месеца.

И тъкмо тогава пристигна решителната интервенция на капитаните на Франция, Австралия и Дания - противниците на Перу в груповата фаза на шампионата. Със особено писмо те помолиха ФИФА наказването да бъде краткотрайно прекратено, с цел да може Гереро да пътува за Русия. Проблемът бе, че международната футболна централа към този момент нямаше крайната дума.

И въпреки всичко имаше време за още един, финален поврат.

Хиляди протестиращи перуанци се събраха на националния стадион в Лима. Гереро още веднъж трябваше да потвърждава своята непорочност, този път пред съда в Швейцария. И мумиите отново влязоха в приложимост.

На 31 май - две седмици преди откриването на международното - съдът се съгласи краткотрайно да вдигне 14-месечното наказване и Паоло да играе в шампионата, до момента в който разглеждането на случая продължава.

Докато Перу се готви за първия си дуел - против Дания на следващия ден - талисманът на отбора Гереро (чието име се превежда като войн) е измежду своите съотборници. А борбата бе в действителност тежка!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР