195 млн. евро кредит ще трябва да изплащат столичани за

...
195 млн. евро кредит ще трябва да изплащат столичани за
Коментари Харесай

София планира 195 млн. евро заем за третия лъч на метрото

195 млн. евро заем ще би трябвало да изплащат столичани за построяването на двата нови сектора на третия лъч на метрото в София. Това планува последната версия за вложение в подземната железница, показана от зам.-кмета Дончо Барбалов на обществено разискване.

Това са 409 млн. лева, или 53% от общата цена за играждане на двата участника - 769 млн. лева Остатъкът от тях - 360 млн. лева - трябваше да бъде финансиран от Плана за възобновяване и резистентност, само че след смяна в него, той покрива 217 млн. лева, а останалите 143 млн. лева ще би трябвало да дойдат от централния бюджет - т.е. над 71% ще бъдат стихотворец от българските данъкоплатци.

" На срещите ни министър председателят Петков и министър Василев обявиха, че поддържат построяването в целокупност на третата линия. За да подсигуряваме строителството и завършването на двата сектора до 2026 година, настояваме Министерски съвет да вземе решение за съфинансирането от националния бюджет “, изясни Барбалов.

Дългосрочният капиталов заем ще бъде пожелан от Европейската капиталова банка, без поръчителство, и ще бъда изплащан от бъдещите доходи на общината.

Строителството на идващите 3 километра от трасето - от кв. " Хаджи Димитър " до " Левски " - стартира през март, нужните 12,8 млн. лева идват напълно от общинския бюджет. Следващият сектор - 6 км от Слатина до " Цариградско шосе " - още е без реализатори. Ще се купуват и още метровлакове, двата сектора включват общо 9 планувани станции.

" Със завършването напълно и на третата линия метрото в София ще поеме над 50% от всички пътувания с градския превоз, а това е най-бързият и комфортен за жителите превоз, с максимален екологичен резултат за града ни ", счита Барбалов.

Столична община в това време упорства държавният бюджет да покрие и загубите от градския превоз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР