1944 година. Аушвиц. Самият Ад е слезнал на земята и

...
1944 година. Аушвиц. Самият Ад е слезнал на земята и
Коментари Харесай

Родена в Аушвиц: историята на Анджела Орош и много други като нея

1944 година. Аушвиц. Самият Ад е слезнал на земята и се е настанил в душите и мозъците на група хорa, които за злощастие имат и власт. Гладът, мизерията и гибелта са целесъобразно всекидневие. Една жена прекрачва прага на концентрационния лагер. Името й е Вера, те е млада еврейка от Унгария. Сърцето й се е сгърчило от боязън за бъдещето, само че в утробата й пораства дребна безумна недежда. Вера е бременна.

Историята на Вера е историята и на доста други дами, имали нещастието да родят в Аушвиц. Само че Вера изважда необикновен шанс, като че ли спуснат някъде отвисоко, с цел да подсети, че и в най-мрачните времена се крие знамение. Документалният филм " Родена в Аушвиц " , който можете да гледате в  проследява ориста на Вера и по надълбоко покъртителен метод разпростира тематиката за поколенческата контузия. Защото даже когато оцеляваш от Аушвиц, ти не си напълно оживял, животът ти продължава да е битка, която като нервни импулси се предава на твоите деца, и на техните деца. Докато някой не скъса веригата.

 e iStock, jfi.org, imdb

" Родена в Аушвиц " не е единствено филм за ужасите на Холокоста, само че и за наследяването и превъзмогването на контузията. Режисьорите наблюдават историята на три генерации дами, които се оправят с дългата сянка на претърпяното в Аушвиц - всяка по собствен личен метод. Личният роман, който ще открието в специфичната видеотека на EON е по едно и също време разтърсващ, само че и лекуващ.

С години Вера отхвърля да си напомня ужасите на Аушвиц. Тя е намерила кей и разтуха след спасението и се пробва да живее естествен и спокоен живот, доколкото това е допустимо. Една от най-силните човешки потребности обаче е да познаваш корените си.

След години внучката на Вера ще ѝ каже " Бабо, разкажи ми ", а Вера насилствено ще стартира да го прави. Ще опише за това по какъв начин в никакъв случай повече не е видяла мъжа си, по какъв начин са упорствали да направи аборт, по какъв начин е работила най-черната работа бременна, по какъв начин лекар Менгеле е правил опити с нероденото й бебе, по какъв начин е инжектирал матката й с химикали и по какъв начин извънредно доста я е боляло, по какъв начин е родила скрито и три часа по-късно да я изкарали на открито, с цел да ги преброят германците, по какъв начин е криела еднокилограмовото си бебе в продължение на седмици и по какъв начин тъкмо когато са ги изпратили към един тунел с думите, че ще ги изтребят е пристигнало спасението.

Днес бебето-чудо от Лагера на гибелта е познато като Анджела Орош - оживяла от Аушвиц единствено на няколко седмици и дългогодишна активистка за жертвите и оживелите от Холокоста. Нейните показания са довели до осъждането на двама някогашни нацисти през 21 век.

 e iStock, jfi.org, imdb

Мнозина обаче нямат шанса на Анджела и нейната майка.  Анги, както я назовава майка ѝ, едно от шепата еврейски бебета, родени в лагера, които успяват да оцелеят до освобождението.

В ранния интервал от съществуването на женския лагер в Аушвиц децата, родени там, са били умъртвявани, без значение от етническата им принадлежност, без да бъдат вписвани в лагерните архиви. От средата на 1943 година на нееврейските новородени е позволено да живеят. Няколко дни след раждането фактът е бил отбелязвам в протоколите и са им били давани лагерни номера.

Децата, родени от еврейски дами, са убивани до ноември 1944 година, когато всеобщото изтребване на евреите е спряно. Децата, родени в фамилния лагер за евреи от Терезин, не са убивани; няма обаче непокътнати записи какъв брой деца са родени там. Всички те са убити при ликвидирането на този лагер през юли 1944 година

Наличните документи демонстрират, че минимум 700 деца са родени в Аушвиц-Биркенау.

Внушителна видеотека в комфортно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от , на вашето отдалечено. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията съгласно вашите ползи и желания. Те са комфортно разпределени в обособени жанрове.  Каталогът се обновява непрестанно, тъй че в никакъв случай няма да скучаете. Филмовото наслаждение е обезпечено!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР