1941 г. се оказва най-тежкото изпитание за съветската армия. Руснаците

...
1941 г. се оказва най-тежкото изпитание за съветската армия. Руснаците
Коментари Харесай

Как руснаците импровизират, защитавайки Одеса от нацистите

1941 година се оказва най-тежкото тестване за руската войска. Руснаците употребяват тактика, която прави допустима успеха над Наполеон - да изморят качествено превъзхождащия съперник, да извадят от пердах най-опитния персонален състав и по-късно да стартират мощна контраофанзива.

Към тази тактика се прибавя и мобилизацията на тила – това, което отличава ХХ век от XIX. Не е задоволително единствено да се примами врагът в Москва - необходимиса огромни старания за произвеждане на лични оръжия, муниции и медикаменти. Невъзможно е да се оцелее единствено с задгранични доставки, даже в случай че те се изсипват от първите дни на войната в необятен поток. Затова цели заводи биват натоварени на влакове - те пътуват надалеч на изток. Производството се разпростира на нови места.

Отнема време на преструктурираната промишленост да проработи с цялостен потенциал. Има единствено един метод да се завоюва. Необходимо освен да сеустои до край, само че и да се контраатакува, да се забави настъплението на врага допустимо най-дълго. Одеса става образец за такава сполучлива опозиция в отбрана.

Румънска храброст

През август 1941 година румънците се доближават до Одеса - по това време най-многобройният съдружник на германците на Източния фронт. Основната атакуваща мощ, заплашваща Одеса, е румънската 4-та войска - към четвърт милион свежи и стимулирани бойци.

Румънците въобще не си поплюват - умеят както да нападат уверено, по този начин и да се пазят настойчиво. Но имат проблеми със актуалните технологии и оръжия. Като част от 4-та войска към Одеса се движи танкова дивизия - видимо мощна, по стандартите на Втората международна война, ударна мощ. Но танковете са остарели, в най-хубавия случай датиращи от епохата на Гражданската война в Испания. Тяхната ризница е уязвима за руската противотанкова отбрана. Авиацията не е по-добра - комбинация от бързи биплани до английски " Хърикейн " от ранни модификации, закупени през 1939 година Въпреки че, несъмнено, всеки аероплан е по-добър от никакъв.

Румънците самоуверено вървят към Одеса. Те са изцяло уверени в численото си предимство. Всъщност против четвърт милион румънци в града и покрайнините му има към 35 хиляди бойци и командири на Червената войска. В хода на защитата с подкрепления, този брой се усилва повече от два пъти, само че общото числено предимство на съперника се резервира. Врагът към този момент вижда Одеса като своя - до момента в който огромната и мощна Червена войска търпи тежки провали от не по-малко огромния и мощен Вермахт, можете елементарно да се получи отлично пристанище. Такъв късмет идва един път в живота.

Румънците крачат бодро с тази концепция. Например, те завладяват село Беляевка, където има водна помпена станция, и лишават Одеса от прясна вода. Нещо, несъмнено, съумя да бъде обезсолено от морето, само че това нее задоволително за огромен град. Следователно водата в Одеса доста бързо стартира да се раздава с купони. Но скоро се разкриват слабостите на румънците - да вземем за пример упоменатите остарели танкове. До края на август атакуващите румънци губят половината от бронираните си машини. Надеждите за танкова дивизия не се оправдаха. Човешките загуби също се оказват повече от чувствителни - още преди настъпването през септември румънците губят вечно съвсем 9000 бойци и офицери.

Ход с коня

Въпреки това позицията на отбраняващата се Червена войска въпреки всичко е доста несигурна. Противникът настава, възползвайки се от численото предимство. В началото на септември румънците към този момент виждат Одеса с просто око. И доникъде на септември те слагат пристанището на Одеса под артилерийски " шах " - единственият метод за доставяне на града. Първоначално корабите се разтоварват, криейки се зад пристанищни здания. Но рано или късно артилерийският огън ще ги смаже. След това ориста на Одеса би била предрешена - без муниции, даже в град, комфортен за защита, няма да спечелите. Затова през септември руснаците вземат решение да подхващат контранастъпление и да отхвърлен румънците от града. За да сложи врага сред два огъня, е решено да се стовари десант в тила му. Гарнизонът на града е в допълнение заздравен с пълнокръвна стрелкова дивизия.

Съветската контраатака стартира на 22 септември. Румънците са изтласкани от Одеса, а отряд от 2000 души е стоварен в тила с лодки, прикрити от кораби на Черноморския флот. Десетки диверсанти са спуснати от въздуха. Всичко това е рисковано – в хаоса на борбата контактът с десанта бързо се губи. За известно време ориста на интервенцията остава неразбираема. Но врагът, откакто открива, че червеноармейците настъпват както начело, по този начин и откъм гърба, след напрегната борба, все пак се обърква и по-късно изцяло се обръща в бягство. Пристанището към този момент не е обстрелвано, стабилността на защитата на Одеса е възобновена.

Защитата на Одеса също изобилства от сполучливи импровизации. Не без триумф са употребявани " танкове " НИ - " На Изпуг. Това бяха бронирани трактори с картечно оръжие - макар лимитираните им бойни благоприятни условия, те са потребни. Артилерията на флота също е доста ефикасна - с помощта на инициативните командири е допустимо да се откри добра връзка с пехотата, което направи допустимо бързо поправяне на огъня и нанасяне на в действителност чувствителни удари.

Румънците окончателно губят към 30 хиляди души, само че най-лошото за тях е загубата на 4,6 хиляди офицери. Можем да кажем, че цветът на кадровата войска на Румъния умира покрай Одеса в самото начало на войната. По-късно те са принудени да покачват всеки в офицер. Това не можеше да не засегне Сталинград - там ударът, който обкръжава германците, е нанесен тъкмо през фланговете с " податливите " румънци, които се срутват изключително бързо.

Въпреки сериозния триумф, още при започване на октомври излиза наяве, че няма да е допустимо да остане в Одеса дълго време - не заради качеството на защитата в самия град, а заради обстановката в други направления. Германците не престават да напредват сполучливо и бойците, участващи в Одеса, са нужни в Крим. Следователно, организирайки това с редица диверсионни маневри, командването изтегля войските, участващи в защитата на града до 16 октомври. Те съумяват да задържат Крим до лятото на 1942 година, като не престават да печелят скъпо време за страната и армията.

Близо до Одеса, както и в доста други направления, е изкована основата за бъдещи победи и достижения. Този град-герой е място на популярност за съветското оръжие, свято място, където е пролята кръвта на нашите предшественици. Нацистите мъчително получават един по носа там по време на Великата отечествена война - и скоро ще получат още повече.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР