190 000 ваксини срещу сезонен грип са доставени в у

...
190 000 ваксини срещу сезонен грип са доставени в у
Коментари Харесай

190 000 ваксини срещу сезонен грип са доставени у нас

190 000 ваксини против сезонен грип са доставени в у нас, съобщи Българска национална телевизия. До края на седмицата те ще бъдат разпределени към персоналните лекари.

Всички над 65 години могат да получат гратис грипна ваксина при джипито си.

Специалистите предизвестяват, че с наближаването на сезона на респираторните болести и поради сходните признаци заразяването с грип и COVID елементарно може да се сбърка. За да се откри какво е болестта е належащо да се направи тест в лаборатория.

Ваксините против ковид и грип могат да бъдат приложени по едно и също време, само че не би трябвало да се слагат на една и съща ръка. В страната има задоволително количества от приспособените ваксини против Коронавирус.

Дозите са обезпечени по линия на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година, оповестиха от Министерство на здравеопазването (МЗ). Щамовете, против които са ориентирани имунизациите през сегашния сезон са: A/Victoria/2570/2019 (h1n1); A/Darwin/9/2021 (h3n2); B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

От началото на 2019 година Министерство на здравеопазването, взаимно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, извършва Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година Целта на
Всичко за Вашата сватба
програмата е понижаване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от затрудненията, свързани с него, посредством повишение на имунизационния обсег при възрастните лица на и над 65 години, припомнят от Министерство на здравеопазването. Целева група на Националната стратегия са най-уязвимите - хората в преклонна възраст, при които тежкото протичане и затруднения понижават до 60%, а смъртните случаи - до 80%.

Противогрипни ваксини се оферират и в аптечната мрежа, като тази година за тях са планувани близо 110 хиляди дози, уточниха преди дни от здравното ведомство.

Тази година се чака да има грипна вълна, само че без висока заболяемост, каквато се е следила преди години, коментира по-рано вирусологът проф. Радка Аргирова. Експертите предлагат, в случай че се прави противогрипна ваксина и бустерна COVID ваксина, сред двете да има срок от най-малко 14 дни.

Днес изтича срокът на заповедта, с която противоепидемичните ограничения в страната бяха удължени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg