19 огнища на африканска чума по свинете са регистрирани до

...
19 огнища на африканска чума по свинете са регистрирани до
Коментари Харесай

Бедствено положение заради африканската чума по свинете, 19 огнища в страната

19 огнища на африканска чума по свинете са регистрирани досега в страната. Бедствено състояние е оповестено в Русенска, Плевенска и Разградска област.

Бедствено състояние поради африканската чума по свинете е оповестено в областите Плевен и Разград.

Областният шеф на Плевен Мирослав Петров разгласи бедствено състояние във връзка със болестта в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

Разпоредено е органите на Областната дирекция за сигурност на храните да провеждат цялостната активност по съгласуваност, взаимоотношение и осъществяване на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони.

Полицията би трябвало да охранява всички входно-изходни пътища на обитаемоте места, където има регистрирани огнища на болест.

Областният шеф разпорежда кметовете на обитаемоте места в област Плевен да оказват цялостно подпомагане.

В хода на провежданите дейности, при нужда, да бъдат употребявани човешки запаси и техника на Министерство на защитата и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При осъществяването на дейностите да се вземат всички нужни ограничения за запазване здравето и живота на участниците в тях като се организират нужните инструктажи.

Бедственото състояние влиза в действие от през днешния ден, 24 юли, и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при нужда може да бъде продължен.

Междувременно регионалният щаб при бедствия и повреди в Разград разгласи бедствено състояние заради действителната заплаха от пораждане на огнища на африканска чума по свинете в региона.

„ Обстановката се усложнява, районът е в окото на бурята, към нас към този момент има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е задоволително обезпокоителен сигнал, с цел да вземем незабавни ограничения и да сме съответни към обстановката, която може да се промени във всеки миг “, съобщи регионалният шеф на Разград Гюнай Хюсмен.

Бедственото състояние в Разградска област влиза в действие от през днешния ден, 24 юли, и продължава до 30 юли, в това число. Според заповедта координацията по осъществяването ѝ ще се прави от шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Разград.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР