19 март е ден на св. мъченици Хрисант и Дария,

...
19 март е ден на св. мъченици Хрисант и Дария,
Коментари Харесай

Красиви имена празнуват днес. Честито!

19 март е ден на св. мъченици Хрисант и Дария, които били грубо измъчвани и пребити с камъни поради Христовата религия. Днес имен ден имат Дария, Дарин, Дарина, Хрисант, Хрисанти и Найден. Честито!

Хрисант бил единствен наследник на царедвореца Полемий от Александрия. Като наследник на богати родители, той се учил в разнообразни всемирски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време. Но мъдростта на света го правела печален, защото не можела да му даде отговор на въпроса – какво е това истина. Когато с ръцете на Хрисант попаднали Евангелието и Книгата на Апостолските действия, той ги прочел и бил образован от Истината – Христос. Потърсил преподавател и го намерил в лицето на духовник Карпофор, който го упътил във вярата и го кръстил.

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който подхванал всичко, с цел да го накара да се отхвърли отХристовата религия. Той го оженил принудително за девойката Дария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария – тя приела вярата в Христа и двамата живели дружно като брат и сестра, в измамлив брак. След гибелта на татко си, Хрисант почнал свободно да изповядва Христа и да живее съгласно Неговите заповеди. По времето на император Нумериан, Хрисант и Дария били измъчвани поради вярата си. Но и самият изтезател, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъченията, приел Христовата религия, заради което се удостоил с мъченическа гибел.

Дария пък била толкоз търпелива в тъгите, че езичниците викали: „ Дария е богиня! “ Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били заровени, по-късно била издигната черква. Светите мъченици потърпевши за Христа в Рим през 284 година.
Ще се отнася до Найден, подмятането на деца бил главният публикуван метод измежду по-бедните пластове, да дадат детето, за което не могат да се грижат за осиновяване. Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора, или на такива, за които се знае, че нямат деца и ще се зарадват. Богатите или бездетни християни са смятали това като подарък от Бога и са приемали детето.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР