19 жени са загубили живота си от домашно насилие през

...
19 жени са загубили живота си от домашно насилие през
Коментари Харесай

19 жени загубиха живота си през м.г. от домашно насилие. Пострадали са и деца |

19 дами са изгубили живота си от домашно принуждение през предходната година. Пострадали са и деца, заяви ръководителят на фондация АМЕ юрист Биляна Лавчева пред БНР. Тя дефинира 2020-та като " черна в това отношение ". 

Независимо от сменящите се времена и рецесии домашното принуждение продължава да е с тревожна статистика. Неслучайно през последната година за обществения феномен се говореше като „ зараза в пандемията “. През миналата година организацията е била потърсена от над 200 дами с подобен проблем.

В началото на 2021 година бяха препоръчани позитивни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те са свързани със периодите, както и с криминализирането на множеството рискови действия, препоръчано е основаването на регистри на жертви и насилници, означи юрист Лавчева. Тя изрази паника от растежа на принуждение над деца.

„ В България имаме закон против тези прояви, само че нямаме боязън от този закон “, акцентира специалистът. И подсети, че когато се дискутира тематиката, не трябва да се омаловажава психическият тормоз, тъй като той е не по-малко рисков.

От фондацията не престават работата по създаване и обзавеждане на предпазено жилище за жертви от принуждение. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР