19-годишната Зара Ръдърфорд успя да подобри световния рекорд за най-млада

...
19-годишната Зара Ръдърфорд успя да подобри световния рекорд за най-млада
Коментари Харесай

Зара Ръдърфорд успя, българин даде крила на мечтата ѝ за световен рекорд

19-годишната Зара Ръдърфорд съумя да усъвършенства международния връх за най-млада жена, облетяла сама земното кълбо и стана първият човек в света, направил подобен полет със свръхлек аероплан. Новината оповестиха всички огромни международни информационни организации, само че най-горд с това достижение е  българинът Димитър Димитров,  който повярва в фантазията на тийнейджърката и я поддържа безусловно през цялото време. Неговата компания ICDsoft стана главен спонсор на полета, почнал от летище Кортрейк-Вевелгем в Белгия на 18 август предходната година и завършил през днешния ден още веднъж там. За пет месеца Зара прелетя над пет континента и 52 страни, изминавайки 51 000 километра със своя " Шарк " - най-бързия свръхлек аероплан в света като включи и София в обиколката си в символ на благодарност за поддръжката на Димитър Димитров и неговата компания.

Снимка: Getty Images

" Получих доста въпроси  как съм знаел, че това младо момиче в действителност ще успее да усъвършенства върха, като се има поради, че има относително дребен опит с летенето. Сега на драго сърце бих дал отговор на тях ", споделя той на страницата си във Facebook наред с новината за триумфа на Зара Ръдърфорд. И оповестява вест в задатък - кой е идващият самоуверен полет на човешка фантазия, който ще поддържа и за какво.

Публикуваме едно към едно описа на Димитър Димитров.  

" Видях Зара по новините в края на юли, тогава тя търсеше основен спонсор за приключението си. Това, което видях, беше чиста млада душа, която искаше да лети - в буквален и метафоричен смисъл. Напомняше ми за мен, когато бях на нейната възраст. Имах възприятието, че я познавам от 19 години, или даже от 52.

Посланието на Зара към света е да „ предизвиква девойките и младите дами да преследват фантазиите си и да предизвиква авиацията и кариерите, свързани със STEM (наука, технологии, инженерство, математика). Самият връх не беше главната ѝ цел. Това беше просто нейният метод да притегли вниманието - като предприеме нещо самоуверено и даже рисково - летейки сама по света в дребен аероплан.

Открих света на авиационните спортове на 15-годишна възраст, когато започнах да скачам с парашут. Летенето също е едно от заниманията ми. Знам по какъв начин тези действия са повлияли на развиването на личността ми, като са култивирали възприятие за отговорност и увереност. Авиационните спортове също ме научиха какъв брой е значимо да бъда изчерпателен във всичко, което върша. Тези добродетели ми помогнаха в живота и изключително в бизнеса. Искам да видя повече младежи, които практикуват авиационни спортове. Ето за какво, без никакво съмнение, се почувствах задължен да се обадя на Зара и да я поддържа, щом чух за концепцията й.

Това, което Зара реализира и преодоля през последните пет месеца, е необикновено. Горд съм, че моята компания е част от нея. Имах шанса да се срещна с нея персонално преди седмица, когато спря в София, дома на ICDSoft. Тя искаше да чуе моята история - кой съм аз, по какъв начин съм съумял да създам и развивам ICDSoft повече от 20 години, което е повече от възрастта й. Тя беше наясно, че дължа триумфа си на обстоятелството, че съм избрал пътя на авиацията и STEM в ранна възраст.

 

 

Кадър от Facebook страницата на Димитър Димитров

Зара към този момент знае, че е на прав път. Порасналите девойки и момчета като Зара измислят, ръководят, въздействат, проектират и построяват, командват, пишат бестселъри, образоват учениците, лекуват, служат с чест, покоряват Пространството, стават доброволци.

Вчера разговарях с господин Сам Ръдърфорд - бащата на Зара. През миналите месеци свикнахме да организираме диалози всеки ден. Този път предизвиках видео диалог, при който Сам ми показа братът на Зара - Мак. Той е на 16 и също обича да лети. СЛУЧИХА съдебна експертиза СЪЩИТЕ НЕЩА, щом го видях: бях сигурен, че го познавам от 16 години, или от 52. Поговорих с Мак и той ми показа, че също желае да подобри рекорд и да стане най-младият човек, направил полет към земното кълбо. Единственият ми въпрос беше: " Какво би било посланието, което желаете да предадете на света по време на вашите 15 минути популярност? ".

Отговорът беше: „ Искам да намеря ярки млади девойки и момчета, които са измислили или основали потребни неща и да ги слагат под светлината на прожекторите. Те го заслужават. "

Леле! Момче! Мога ли да бъда част от това? (Забравих действителната си възраст, а говореше 16-годишният Димитър)

- Разбира се! - Мак се усмихна учтиво.

- Тогава да го създадем! (понижих гласа си конспираторно) Не е нужно да търсите спонсори. Имаме парите.

Сега, публично за света: Мак Ръдърфорд, 16 година, водач, е подготвен да усъвършенства международния връх за най-младият човек, летял самичък около света. Пътуването му ще стартира през март от София, България, домът на неговия главен и единствен спонсор, ICDSoft.  Междувременно ще търсим девойки и момчета, които са измислили или основали готини неща, а Мак ще се опита да приспособи маршрута си към техните местоположения. "  

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР