19-годишната Татяна Иванова от Добрич има шанс да бъде първата

...
19-годишната Татяна Иванова от Добрич има шанс да бъде първата
Коментари Харесай

19-годишна българка има шанс да полети в Космоса

19-годишната Татяна Иванова от Добрич има късмет да бъде първата българка, полетяла в Космоса. Тя е призната в единствената стратегия в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти в
суборбитален полет.

Академията към Международния институт по галактически науки, в която Татяна ще се образова, ще се организира през февруари в американския щат Флорида.

Немалко са провокациите, пред които се изправя Татяна в името на огромната си фантазия –астронавтиката. Въпреки нежната ѝ възраст, с цел да я одобряват в Космическата академия в Съединени американски щати, са нужни университетски достижения в редица области. Докато тренира и натрупа познания за Космоса, Татяна съществено натъртва и на образованието си в Софийския университет, където учи не какво да е, а инженерна физика. Това още повече я приближава до фантазията ѝ да стане астронавт.

" Досега прекосих през два учебно-тренировъчни лагера по модел на НАСА в Турция и в Съединени американски щати. Освен това се занимавах с роботика, изучавах езици, изследвах метеори на един астрономически лагер за две седмици, строих наземна станция с тим в село Гела. Правихме спътник и следяхме спътници. Участвах в два мастъркласа по физика на обикновените частици на ЦЕРН. ", споделя Татяна.

Програмата, която сертифицира бъдещи астронавти за суборбитален полет, е финансирана от НАСА, а процесът по приемане в Космическата академия е дълъг и акуратен. Участниците в плана са определени от общо 250 претенденти от целия свят. Татяна е единствената българка измежду тях.

" Преди две години аплайвах, като трябваше да напиша мотивационно есе, да си предам академичното CV с достижения, награди. Искат да имаш опит с гмуркането. Там няма да се гмуркаме, просто би трябвало да имаш подобен опит, може би тъй като академията е първата крачка, то е като една стълбичка и с цел да достигнеш най-горе, би трябвало да минеш и през тази академия. И по-нататък ще има и гмуркане и по тази причина ще ми би трябвало. На тази академия, като се изключи че ще се симулира микрогравитация и противоположното по-силно притегляне, второ хипоксия, обличане и събличане на скафандър, декомпресиране, запознаване с технологиите, с ръководството. Ще имаме доста класове по галактически науки, ще учим орбитална механика, по какъв начин човек може да се приготви за галактически полет, много опити на самолети за върховен пилотаж. ", споделя още тя.

Сред провокациите за влизане в Космическата академия са медицинските прегледи за водачи, които Татяна мина във Варна.

" Те са уши, нос, гърло, с аудиограма, с тимпанометрия, кардиологичен обзор, хирургичен, неврологичен. В интерес на истината няма нищо друго, тъй като ние тук не я сертифицираме медицински за предстоящ космонавт, а единствено за втори клас водач. Тоест има размер от прегледи, които са такива, както и при останалите водачи ", споделя кардиологът лекар Мими Великова.

Желанието на младата и надарена Татяна е да стане първата българка астронавт.

" Мен ме въодушевява Крис Хадфийлд, който е първият канадец, пълководец на интернационалната галактическа станция. Аз прочетох неговата книга и сега желая да си взема новите му, само че още не са в България. Като цяло с изключение на Крис Хадфийлд има много персони, които ме въодушевяват и не се занимават с космонавтика, просто виждам какъв брой са разностранно развити и все пак съумяват на всички места ", споделя Татяна.

Смелата фантазия на Татяна да полети в Космоса има действителен късмет да се сбъдне. В началото на февруари тя ще бъде на образование в Съединените щати и ще следи изстрелването на свръхтежката ракета “Фалкон Хеви” от стартовата площадка „ Аполо” 39A на Космическия център „ Джон Кенеди”.

Репортер: Даниела Цекова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР