19 години вече се питаме какво е състоянието на армията

...
19 години вече се питаме какво е състоянието на армията
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Късогледа политика ни изтиква в периферията по отношение на отбраната

19 години към този момент се питаме какво е положението на армията ни и по какъв начин тя може да бъде осъвременена.

" С доста ясна финансово обезпечена дълготрайна стратегия за рационализация, т.е. вложения в защитата за 10-15 годишен интервал ", сподели българският боен представител в НАТО генерал Съби Събев в студиото на " Денят ON AIR ".

По негови думи всички държавни управления, които ръководят страната ни, би трябвало да са уверени и ангажирани с дълготраен развой.  " При нас имаше променчивост. След приемането на България в НАТО през 2004 година, като че ли политиците не са осъзнали нуждата, че със остарялата войска, която имахме, не можем да продължим напред ", безапелационен е ген. Събев.

" Влизаме в защитителен съюз, където военните технологии са на високо ниво. За да можем да взаимодействаме с тези армии, трябва по същия метод да отговаряме на тези стандарти, да изведем армията към стандартите, които се ползват на Запад ", разяснява още гостът.

Според ген. Събев не може към този момент 19 години да си задаваме въпроса от кое място да намерим пари за всичко това. " Могат да се намерят и заделят пари. Въпросът е на рационална политика и цели. Повече се приказва, в сравнение с очевидно да се вземат ограничения ", сподели ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

" Много неща пропуснахме вследствие на късогледа политика, която ни изтиква в периферията на Европейски Съюз и НАТО във връзка с защитата. Всички тези, които имат намерение да ръководят, би трябвало да си отговорят на въпроса: България би трябвало ли да е заслужен член на тези две организации, или да си я караме по остаряло? Ако всичко бе почнало през 2004 година поредно, нямаше да имаме тези проблеми, пред които сме изправени в този момент ", разяснява още ген. Събев.

" Трябва да се сътвори даже фонд за защита, а не всяка година да дефинираме някакъв запас с бюджета. 2% от брутния ни вътрешен продукт за защита не е задоволителен, тези диалози се водят в НАТО даже ", посочи военният представител в НАТО.

По негови думи изтребителите F-16 са в произвеждане от 10 години, а това че излиза нова тяхна версия, не значи, че са на чертежи.  " Всички, които говорят това, са безспорни популисти. Това е несериозно. Недостойно е да хвърлят такива тези в публичното пространство ", съобщи генералът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР