19 години остават неразкрити двама убийци от Петте кьошетаМахмуд Хасан

...
19 години остават неразкрити двама убийци от Петте кьошетаМахмуд Хасан
Коментари Харесай

Четири куршума за наркодилър арабин, приел християнството

19 години остават неразкрити двама убийци от Петте кьошета
Махмуд Хасан ал Саид се прекръства на Мартин Дойчев и получава ЕГН с чисто досие

Плащал на нигерийци да пътуват, нагълтани с кокаин

Черен „ Мерцедес “ се движи от Руски монумент към НДК и стопира на червен светофар на Петте кьошета в София. Пред него има към 15-ина автомобила, зад него се подреждат още толкоз. Платното в другата посока е празно. Внезапно от тротоара се отклоняват двама пешеходци, пресичат дистанцията до колоната от коли. Лицата им не се виждат, тъй като носят сиви суитшърти и са си поставили качулките. Единият – невисок и трътлест, застава до задната част на мерцедеса и стартира да оглежда минувачите хората в спрелите в близост коли. Вторият - по-висок и по-мършав, се приближава до стъклото откъм водача, изважда револвер и стреля четири път в купето.

Два патрона се забиват във врата и два в главата на мъжа зад кормилото, който издъхва на място. Двамата изтичват в директната улица „ Св. Иван Рилски “ в посока към баня „ Мадара “. Очевидец потегля след тях и ги вижда по какъв начин се качват в черен „ Фолксваген Голф “ и записва номера му. Регистрацията е Следствен отдел към окръжна прокуратура – София област.  Само след  5 минути при информация служителите на реда схващат, че табелките са на микробус, откраднат в квартал „ Люлин “. Това е последната диря от стрелеца и съучастника му.

Разстрелът е осъществен на 7 септември 2005 година, към 11 часа преди обед. Вече 19 години не са разкрити и в случай че са живи, се разхождат на независимост, двамата убийци на 39-годишния палестинец със сирийско поданство Махмуд  Хасан ал Саид. Той живее в България от началото на 90-те години, върти се към „ Магурата “, Фатик и „ борците “ от СИК и ВИС-2.

През 2001 година сътрудници на ГДБОП го хващат Махмуд Хасан да работи с нигерийски мафиоти. Дава им пари, с които заплащат за пътуванията на „ гълтачи “ от Африка до Колумбия, Боливия, Перу... „ Туристите “ се връщат в Европа с кокаин в стомасите. Доставените количества от „ гълтачите “ не са огромни – от 1 до 3 кг, само че тогава тази дрога не се доставя всеобщо и цената ѝ е доста висока. Започна следствие против Махмуд Хасан, нигериеца Джонатан Онума и трима българи – Борислав Атанасов – Боби Мекото, Александър Торбов и Гриша Григоров.

Докато делото е висящо, Махмуд Хасан се отхвърля от исляма, става православен християнин и Софийският градски съд трансформира името му на Мартин, а семейството на Дойчев. Тъй като бащиното Хасан не може да бъде променено, то остава. В желае си мъжът твърди, че се срами от произхода си, той жена му и двете му деца се усещат българи и християни, а арабските имена им основават проблеми. Така през 2004 година се появява жителят Мартин Хасан Дойчев, дава му се българско ЕГН и той към този момент има чисто досие.

В първите няколко часа след убийството от Министерство на вътрешните работи оповестяват, че Мартин Дойчев не е престъпно проявен. Тръгва даже версията, че е убит простъпка, защото караният от него „ Мерцедес “ е благосъстоятелност на различен 39-годишен мъж, регистриран в полицията за стопански закононарушения.

Разстрелът на Петте кьошета става единствено 2 седмици след убийството на боса на ВАИ холдинг Георги Илиев в Слънчев бряг. Току-що е встъпило в служба държавното управление на Тройната коалиция с вътрешен министър Румен Петков. Главен секретар на Министерство на вътрешните работи е ген. Бойко Борисов, който на 14 септември 2005 година подава доклад за овакантяване. И до момента в който Петков се чуди какво да разяснява, Борисов изяснява на публицисти в Пловдив по какъв начин Махмуд си е сменил името на Мартин и в случай че е заблудил полицията, не е съумял да заблуди убийците си, защото „ 22-ма от неговите разпространители са хванати в Европа с опиати “ в последните дни. Впрочем генералът е в Пловдив, тъй като там в деня на убийството е арестуван сириеца Иван Иванов – приятел на Мартин Дойчев. Той също е станал християнин и доста държал съдът да му признае най-разпространеното име и фамилия в България, тъй като бил вманиачен почитател на Йоан Златоуст.
Боби Мекото дава 300 000 евро на „ Наглите “
Негов приятел заловен на транспортен съд с кокаин в ЮАР през 2011 година



16 години след убийството в София, управляващите в ЮАР проверяват един от приятелите на Дойчев за трафик на близо 1 звук кокаин. Прокуратурата обаче смъква обвиняванията на Борислав Атанасов – Боби Мекото и той изобщо ни стига до съда в ЮАР.

Борислав Атанасов – Боби Мекото, тогава 25-годишен, е измежду подсъдимите за аферата с нигерийските „ гълтачи “ на кокаин от 2001 година дружно с Махмуд Хасан ал Саид - Мартин Хасан Дойчев, нигериеца Онума и още двама българи. Обвинението е, че един от техните „ гълтачи “ е заловен на летището в София и по сигнали на нашите служби двама в Гърция и един в Еквадор. Всички подсъдими обаче са оправдани, даже стартира да се приказва, че са възстановили каналите си.

През юли 2009 година Боби Мекото, към този момент 33-годишен и притежател на компания за строителство и търговия с парцели „ АКБ Пропъртис “ е похитен от бандата на „ Наглите “. Той е предпоследната жертва на бандата и жена му заплаща 300 000 евро. Пуснат е след 15 дни.

Същият Боби Мекото при започване на 2021 година се оказва на борда на риболовния транспортен съд „ Уиндуърд “, хванат в Кейптаун с 963 кг кокаин за близо 40 млн. $. Капитан и екипажът са от Мианмар, а на кораба има общо четирима българи. От нашенците единствено Боби Мекото е оневинен, а от Мианмар –всички. Двама българи са наказани на по 25 години затвор и един на 10 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР