19,99 лв. ще платите за килограм месо от фермерските магазини

...
19,99 лв. ще платите за килограм месо от фермерските магазини
Коментари Харесай

20 лв. за кг, ако вземете днес агнешкото за Гергьовден, вижте какво показа проверката на Флагман.бг

19,99 лева ще платите за кг месо от фермерските магазини на пазара, най-често от Карнобатско

Около 20 лева за кг върви агнешкото дни преди Гергьовден, сподели инспекция на кореспондент на Флагман.бг. Търговците споделят, че даже да има повишаване, то ще е от порядъка на левче или два. За сметка на това обаче хората зад щанда не крият паниката си, че купувачите за всеки празник купуват все по-малко количество месо заради високите цени, а от дребните ферми излизат едвам 4-5 животни за транжиране.

В огромните вериги и на градския пазар цените са идентични, само че при месарниците на „ Краснодар “ можете да бъдете сигурни, че купувате месо от прясно заклано животно.

19,99 лева ще платите за кг месо от фермерските магазини на пазара. Най-често произходът е от Карнобатско – общината в Бургаска област, която се слави с отглеждането на животни.



Пролетната салата на Гергьовденската софра също може да излезе златна. Една маруля коства 2 лева, свеж лук – 1-1,50 лева, краставици – 6-8 лева за кг, репички – към 2 лева за връзка.

Прави усещане, че пазарът е залят с пресни ягоди. Попитахме търговците за какво разликата в цените е толкоз фрапантна – тук-там вкусните пролетни плодове костват 5 лева, а на други – цели 15 лева за кг. Оказва се, че доминират гръцките ягоди, които са доста по-евтини и могат да бъдат продавани на дребно за към 7-8 лева за кг, като търговецът още веднъж ще има облага.

При българските ягоди обаче цената е към 15 лева, тъй като могат да се намерят доста по-трудно. Визуално няма по какъв начин да разпознаете кои са родните и кои вносните, на усет също са идентични.

За дребна тарелка малини, които видяхме на едно-единствено място в града, ще платите 7 лева, а продавачът с усмивка ще ви заяви, че грамажът е към 100 грама и при него е даже на ниска цена, защото дребните вкусни плодчета на множеството места се продавали за 80 лева за кг, а той ги търгувал с по-малка надценка.

Цената на борсата за такава тарелка с 10 едрички малинки, съгласно изследването на Флагман.бг, е 6 лева Подобна тарелка със 100 грама къпини е 7,50 лева, а боровинките вървят към 50 лева за кг.

Златни череши в Бургас не открихме на този стадий, а търговците споделиха, че даже на борсата не са виждали към момента, въпреки че по това време би трябвало да има.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР