19.354 милиона лева са предвидени за геозащитни мерки и дейности

...
19.354 милиона лева са предвидени за геозащитни мерки и дейности
Коментари Харесай

19.3 млн. лв. са предвидени за борба със свлачищата догодина

19.354 милиона лв. са планувани за геозащитни ограничения и действия през идната година. Това оповестиха през днешния ден от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). От тях 18.554 млн. лева са за финансови разноски, а 800 хиляди лева – за предварителна защита. оттова прецизират, че парите за битка със свлачищата са с 15.5 млн. лева повече спрямо тази година. За справяне с казуса се разчита и на европейско финансиране.
Отделно Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще кандидатства за средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ за подсилване на 11 свлачища, които заплашват значими пътни уреди и сега тече подготовка на плановите оферти. Финансиране ще получат и общини, в които значими общински обекти са под риск от свлачищни процеси. Общият бюджет е 65 519 199 лева С тези средства 29 свлачища ще бъдат проучени и укрепени, а в други 26 ще бъдат инсталирани контролно-измервателни системи за непрекъснат мониторинг на геодинамичните процеси и правене на прогнози за развиването им.
Според специалистите на Министерство на регионалното развитие не би трябвало да се позволява строителство, без да са изпълнени нужните геозащитни мероприятия. За интервала от май до ноември 2017 година са осъществени геозащитни ограничения и действия на обща стойност 1 115 674 лева, от които 556 703 лева са за строително-монтажни работи, а 558 970,61 лева - за други типове геозащитни действия. През септември 2017 година бяха отпуснати 8 млн. лева в допълнение за подсилване на свлачища в област Бургас - в кварталл„ Сарафово “ и на северния бряг на гр. Царево.
По данни на Министерство на регионалното развитие броят на свлачищата у нас е над 2100. Преди 2 година " Капитал " изнесе информация, че те са на повърхност 208 000 декара и за укрепването и мониторинга им би трябвало да се вложат съвсем 1 милиард лв.. Една десета от свлачищата са в сериозно положение и имат потребност от незабавно подсилване, за което са нужни 500 млн. лв. - сума, с каквато страната не разполага, отбелязва тогава " Капитал ".
От 2015 година има и национална тактика за битка със свлачищата и ерозията, създадена от Българска академия на науките по поръчка на Министерство на регионалното развитие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР