19,2 млн. лв. на година ще получават всички партии, на

...
19,2 млн. лв. на година ще получават всички партии, на
Коментари Харесай

БВ ще взима субсидии, макар че няма да е в НС, държавното кранче спира за партията на Манолова

19,2 млн. лева на година ще получават всички партии, на които се поставят държавни средства, след следващите избори

Само една партия ще получава дотации, бидейки отвън идващия парламент. Това сочи разбор на изборните резултати.

Става въпрос за „ Български напредък “ (БВ) на Стефан Янев. Този път тя не съумя да прескочи 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание (НС). БВ обаче преодоля границата за приемане на партийни дотации, която е единствено 1%. Вотът на „ Български напредък “ е към 3.08% съгласно последните данни от ЦИК.

77 865 жители са дали своят вот за нея на 2 април. Т.е. тя би следвало да взима по 623 хиляди лева дотация на година. Числото се получава, като се умножи броят на гласовете по 8.

Любопитно е, че на конференция през днешния ден БВ дефинираха резултатите си като положителни, тъй като се явили за първи път на избори като партия (а не като коалиция).

Формацията „ Левицата “ получи 2.23% на 2 април. Макар че минава 1%, това е коалиция, а следователно законът повелява партиите в нея да не получават дотация , в случай че не влязат в Народното събрание.

Една от съставните обединения в „ Левицата “ бе тази на Мая Манолова „ Изправи се България “. Припомняме, че на предните избори – на 2 октомври 2022 година, тя се яви независимо и получи 1.01%. Това й разреши да получава дотации за към половин година. Сметката демонстрира, че партията на Манолова следва да е получила за този интервал към 100 хиляди лева.  След тези избори обаче тя губи дотацията си.

На вота на 2 октомври м.г. още една партия се бе преборила за дотация. Това бе „ ИТН “ (ИТН ) на Слави Трифонов, която бе получила 3.83%. Има Такъв Народ в началото взимаше единствено по 1 лева на глас (за година), а останалото връщаше в бюджета. В един миг обаче е взето решение, че средствата не доближават и партията на Трифонов стартира да употребява цялата дотация.

На миналите в неделя избори тя изненадващо прескочи бариерата за влизане в Народното събрание. Със своите близо 104 хиляди гласоподаватели Има Такъв Народ ще получава по към 830 хиляди лева на година .

Най-много ще се поставя на най-голямата групировка - ГЕРБ-СДС. Тя ще взима по към 5,4 млн. лева

Партиите от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ пък ще получават съвсем 5 млн. лева

„ Възраждане “ ще е с близо 2,9 млн. лева . Припомняме, че партията на Костадин Костадинов получава дотации още от 2017 година Преди изборите тогава той бе направил поръчка, че ще се откаже от дотациите, в случай че партията му получи право на такива. След като парите потекоха към „ Възраждане “ обаче, той тихомълком се отхвърли от тази си поръчка.

След миналите на 2 април избори Движение за права и свободи ще получава близо 2,8 млн. лева, а „ Българска социалистическа партия за България “ - 1,8 млн. лева

Общо към 19,2 млн. лева на година ще е дотацията за всички партии.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР