19.03 – 24.04.2021 Куратор: Надежда Павлова Откриване: 19.03 от 16:00

...
19.03 – 24.04.2021 Куратор: Надежда Павлова Откриване: 19.03 от 16:00
Коментари Харесай

Изложба Портрети от фоайето -25 години София Филм Фест

19.03 – 24.04.2021
Куратор: Надежда Павлова
Откриване: 19.03 от 16:00 до 20:00 ч.
Галерия Синтезис ви кани на изложбата на Боряна Пандова „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест “. Тя показва работата ѝ като формален фотограф на фестивала с сбирка портрети на над 30 персони от света на киното, гостували на фестивала през последните пет години. Изложбата ще ни срещне още веднъж със популярни режисьори и артисти като Тери Гилиъм, Бела Тар, Вим Вендерс, Кшищоф Зануси, Тед Кочев, Георги Дюлгеров, Руси Чанев и Стефан Мавродиев.
Началото на тази галерия е сложено в далечната 1985 година, когато Боряна е едвам на шест години. През идващите 31 години ориста намества картите. През 1985 излиза паметният филм на Тери Гилиъм „ Бразилия “, а 2016 е годината, в която той идва в България, като специфичен посетител на СФФ.
„ По това време към този момент от две години документирах фестивалните събития. Когато научих, че специфичен посетител ще бъде Тери Гилиъм, не можех да допускам, че ще го видя онлайн, ще съм с камера и ще върша единствено протоколни фотоси. Знаех, че няма да си простя, в случай че не измисля нещо по-специално. В последна сметка съумях да убедя екипа на фестивала, че е значимо да оставим по-ярка диря за идните поколенията. Така се роди традицията да вършим специфични портрети на специфичните посетители.
Заради интензивната стратегия гостите разполагат с лимитирано време и единствената опция за фотография са няколко минути във фоайето на киното или хотела, преди събитие. Подреждаме неподготвено студио, като се преструваме, че сме оптимално готови с концепцията и светлината… и на фона на цялата блъсканица към нас, пробваме да измагьосаме великия портрет на човек, който срещаме за пръв път.
Множественото число тук дължа на моя правилен другар и сътрудник Иван Дончев, без който тази прочувствена случка не би могла да се сбъдва всякога. А страстта е върхова - комбинация от фотографска нервност и доближаване на света!
One shot. Няма време за приказки, няма време за корекции. Разчитаме на необятни усмивки. Понякога е велико, различен път - не.
Точно като в живота,
тъкмо като в киното.
Портретите от фоайето са дребна полуда - щурото премеждие, което чакаме с неспокойствие всяка година. Черно-бял документ на фестивалния дух и спомен, който остава пъстър за цялостен живот. Това е киноразказът, с който София посреща пролетта от 25 години! Да се върнем там откъдето започнахме с репликата на героя на Джим Броудбенд в „ Бразилия “ - доктор Джафи: “Faces are a doddle compared to tits and ass. No hairline. ” Ще го оставим без превод, ” - споделя Боряна Пандова.
За авторката: Боряна Пандова (р. 1979) е образен актьор, който живее и работи в София. Завършва снимка в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ и магистърската стратегия по снимка към Националната художествена академия.
 Режисьорът Ивайло Пенчев за Мария Бакалова: Очаквам и номинация за Оскар (ВИДЕО) Режисьорът Ивайло Пенчев за Мария Бакалова: Очаквам и номинация за " Оскар " (ВИДЕО)
„ Мария се оправя ослепително. Изключително амбициозна, само че и доста готова. Аз съм доста благополучен, че тя съумя да пробие на подобен ви...
От 2014 година е формален фотограф на София Филм Фест.
Интересите й са свързани с литературата, музиката и театралните изкуства. Работи в дълготрайно партньорство със Сдружение „ Метеор “, режисьорката Анна Данкова, цигуларката Биляна Вучкова, композитора Тодор Карастоянов и други
Изложбата „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест “ е продължение на тематичния модул „ Кино и снимка “, в който изложба Синтезис демонстрира изложения на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката сред фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест. През 2018 година в границите на фестивала беше показана изложбата „ Сергей Параджанов: Homo Liber “ на грузинския фотограф Юрий Мечитов, през 2019 представихме „ Moving Stills – филми за снимка от Триша Зиф “, а през 2020 година - фотографиите на Маря Лена Хуканен от филмите на финландския режисьор Аки Каурисмаки. Заедно с Българска национална филмотека представихме и изложбата „ Камера работи! Място на фотосите София “ с фрагменти от обичани български филми.
Стефан Китанов, шеф на София Филм Фест за изложбата „ Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест ” на Боряна Пандова.
„ Буря връхлетя върху фестивала преди 7 години. А по какъв начин ни е липсвала преди този момент ще забележим от фотографската памет за миналите години. Всъщност Буря не е по никакъв начин страшна. Би трябвало името ѝ да е Слънце, тъй като е постоянно усмихната и може да предразположи всеки. А това е незаменимо качество за един фестивален фотограф, който би трябвало да реагира на мига, с цел да го улови. Особено това се отнася за портретите на главните фестивални посетители, които тя стартира преди 5 години. Преди близо 20 години бях в журито за първи филми на фестивала във Венеция. В деня преди откриването всеки от нас имаше фотосесия с главния фестивален фотограф. На мен ми отделиха повече от половин час, може и час да е било. Случаят със София Филм Фест не е същия. Специалните посетители имат доста малко време сред уговорките си и Буря би трябвало да е оптимално съсредоточена, с цел да извлече същината на индивида. А това тя умее като малко на брой, които държат фотоапарат. Доказателство са портретите от фоайетата. Не единствено върховен пилотаж като умения, само че и влизане в душата на индивида. „ Портрети от фоайето “ е четвъртата галерия, която вършим взаимно с Галерия „ Синтезис “. За нас е от изключително значение партньорството с куратора Надежда Павлова, чиято умна интервенция в аранжирането на изложбите е добавената стойност, от който всеки план се нуждае. Смятам, че София Филм Фест освен откри още един дом в „ Синтезис “, само че и нова аудитория, което може да се каже и за галерията. И по този начин, да се оставим Буря-та да ни опустоши, да въздъхнем, че не сме били по пътя ѝ през първите 18 години, само че пък и да затаим мирис, тъй като нови 25 предстоят. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР