19 000 граждани на Украйна у нас са с временна

...
19 000 граждани на Украйна у нас са с временна
Коментари Харесай

Обмислят помощ за домакинствата, настанили украинци


19 000 жители на Украйна у нас са с краткотрайна протекция. По данни на "Гранична полиция " са влезнали 127 616 души, а като останали в България се водят 58 723.

Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове. Прецизира се тъкмо каква да е помощта за семействата, с цел да се избегнат злоупотреби.

Това заяви Мариана Тошева, новият ръководител на Агенцията за бежанците, по бТВ. Местната власт би трябвало да знае, че на територията на дадена община има настанено семейство или лица от Украйна, тъй като по този начин може да се наблюдава къде са тези хора и какъв брой време остават там “, добави тя. По думите й се чака втора бежанска вълна от Украйна, тъй като обстановката там не затихва, тъй че България би трябвало да е добре готова, изясни Тошева.

По думите ѝ до края на май хората, избягали от Украйна и настанени в хотели, ще могат да останат в тях.

„ При този безвизов режим 90 дни част от хората в действителност към момента се двоумят дали да пристъпят към регистрация за краткотрайна протекция и надлежно да употребяват правата, които произтичат. Регистрацията е значима за правата на тези хора и е обвързвана с адресната регистрация за общественото подкрепяне, а другата линия това е, че те при всички положения се настаняват, т.е. не са оставени без заслон и без
обгрижване “, изясни ръководителят на Агенцията за бежанците.

Гражданите на Украйна да се възползват от статута на протекция в нашата страна, както и в страните от Европейския съюз. Правата, които произтичат от това са главно настаняване, здравно обслужване. На този стадий здравното обслужване е планувано както за всички лица, които са на територията на страната - незабавната помощ, а за по този начин наречените уязвими групи като бременни дами, възрастни хора, инвалиди, хора с хронични болести, за тях към този момент по реда за българските жители се обезпечава здравно обслужване “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР