189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени

...
189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени
Коментари Харесай

Чакат се пробите от 189 пациенти за COVID-19


189 проби на пациенти със подозрения за COVID-19 са дадени за проучване през вчерашния ден в националните лаборатории, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинг на Националния действен щаб.

От вчерашния ден 16 проби са позитивни, заболелите са главно от София, останалите са част от област Монтана. Те са контактни на фамилията, което беше признато в столичната УМБАЛСМ "Пирогов " в сериозно положение и дамата умря.

В света нещата се развиват много динамично, изключително в Европа. 134 000 са случаите към тази заран, съвсем 135 000, уточни проф. Мутафчийски. Той акцентира, че единствено за едно денонощие има 8 390 случаи, а умрелите до в този момент са 4 983. Добрата вест е, че над 80 000 са се излекували от вируса.

"В региона към нас обстановката също е динамична. В Словения има 42 случая, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина 4, Албания 5. Има и един умрял в Албания ", уточни проф. Мутафчийски.

В международен аспект той уточни, че в Италия към този момент има над 15 000 случая, в Иран над 10 000. Тези две страни са и с най-вече болни отвън Китай. От огромните страни в Европа в Испания има над 3 000 случая, Франция 2800, Германия 2 700.

"Вчера в Китай записаха единствено 21 случая, което е невиждано от началото на епидемията там. В Европа обаче няма трендове за понижаване на заболелите ", стана ясно още от думите на проф. Мутафчийски.

С оглед на тези данни Националният действен щаб е предложил на държавното управление да се вкарат по-сериозни ограничения.

"Неведнъж съм казвал, че още на 3 март, СЗОоцени, че единствените верни ограничения, които дават резултат и могат да се отчетат като позитивни са тези на Китай. Ключовата дума във всички ограничения е обществено разграничаване и самоизолиране. Под това мото протече и вчерашното съвещание ", съобщи шефът на ВМА.

Той повтори, че от началото на основаването на щаба се молят хората, които идват от рискови дестинации да останат самоизолирани във у дома. За страдание обаче това не се съблюдава, има и сигнали за всеобщо нарушение на домашната карантина.

"Една от аргументите за разрастналата се зараза, изключително при фамилията в Пирогов, е едно тържество, което не дава отговор на нашите апели. На него са участвали 24 индивида, а единствено през вчерашния ден 11 души са дали позитивна проба, плюс още двама ", даде образец проф. Мутафчийски.
/dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР