1860 деца със сигурност не са на планираното пътуване и

...
1860 деца със сигурност не са на планираното пътуване и
Коментари Харесай

Близо 1900 български деца ще останат без лагери през лятото, ето каква е причината

" 1860 деца сигурно не са на плануваното пътешестване и има отвод за тях, че няма да бъдат изпратени на лагер заради липса на средства от Министерството на образованието ". 

Това сподели пред БНР Павлина Илиева от " Бъдеще за туризма ".

Туроператори сигнализираха, че няма по какъв начин да провеждат към този момент планувани училищен екскурзии, които не са утвърдени по стратегия на Министерството на образованието, поради понижено финансиране. През април просветителното ведомство показа програмата " България - просветителни направления ", за която можеше да се кандидатства от 2-ри юни до 16-и юли. Доста преди крайния период обаче стана ясно, че парите са свършили, тъй като били понижени от 22 млн. на 13 млн. лв. от служебното държавно управление, настояват от постоянния кабинет " Денков - Габриел ". От МОН разясниха това в отговор на реакция на туроператори от обединяването " Бъдеще за туризма ". Те алармираха, че кандидатствали по програмата учебни заведения са получавали автоматизирани отводи по електронните пощи и по този начин към този момент планувани екскурзии са пред неуспех. В отговора на просветителното министерство се прецизира, че ще работят за дофинансиране на програмата.

Илиева разяснява, че неразбираемо остава защо няма съгласуваност сред районните ръководство на образованието (РУО) и МОН, тъй като тези ръководства утвърждават плановете, а Министерството би трябвало да ги финансира:

" В един миг се оказва, че РУО е одобрило планове и би следвало да знае каква сума има разполагаем. Би трябвало да има съгласуваност с МОН, с цел да може да се знае това и да се утвърждават толкоз планове, за колкото ще стигнат парите. За да няма излъгани деца и да има труд, който в този момент няма да бъде заплатен ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР