185 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски

...
185 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски
Коментари Харесай

Стара Загора почете 185-тата годишнина от рождението на Васил Левски 

185 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски означиха с церемониален общоградски обред в Стара Загора. Традиционно уредници на събитието са Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада. Начало бе обещано с панихида пред паметника на героя, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

„ Преди 185 години в Карлово се ражда момче, което в църковните регистри то ще бъде записано с името Васил Иванов Кунчев. Бог, посредством който всички живеем и съществуваме, издига от народа и подарява на Отечеството ни бъдещия талант на революционната битка, образеца за нравственото великолепие и родолюбие – Дякон Игнатий. Народът ще го назова Апостол и с това ще го запомни. С него ще го поменува и по време на чернилката на робството и след него. С снизхождение ще произнася оставените негови думи – „ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя – изгубвам единствено мене си “ и ще дири в себе си четирите въпросителни в прословутото „ Народе???? “, написано от изтощената му ръка в дребното джобно тефтерче. Въпросителни, които през днешния ден стоят пред нас като стон и въздишка на кръстоносещата му душа – самотна в своята всеотдайност по пътя към Свободата на Отечеството, страдаща и постоянно неразбирана в беззаветността към своята цел. Нашите българи желаят независимост, само че я одобряват в случай че им се сервира у дома, на тепсия, споделя. Това изплаква той в своето тефтерче, напомняйки за жаравата в сърцето и обичта му към тези същите, неразбиращите, родните братя и сестри. Обич – спокоен глас от ориста на всеки страдалец, дръзващ да проправя духовните пътеки в своята или в душите на своите ближни. Заветните думи на Господ Исус Христос – никой няма обич по-голяма от тази да постави душата си за своите другари, са изпълнени в цялостна мярка точно от йеродякон Игнатий – Васил Левски. Той и всички български мъченици, носещи в сърцата си религия и родолюбие, с достойство трансформират родното разпятие в персонално, с цел да бъде постоянно възкръснал нашият български народ. Любовта и саможертвата им притеглят Божия благослов на Отечеството ни, което минава през време и пространство и дава онази мощ, която има Дяконът върху народа ни. Духовна мощ, която и в този момент ни е толкоз нужна. Нужен ни е Апостолът и обаянието на неговата добродетелност. Дано през днешния ден успеем да излезем отдолу под тежката длан на персоналните ползи и улеснения. Дано най-малко на празника отворим очите и сърцата си и забележим и почувстваме топлината, струяща от душата на Дякона и посредством портретите му, висящи в голям брой кабинети – докоснем него – тихия исполин на българския дух и православната му вяра за Свобода. Ако го сторим – ще преоткрием в светлия му взор болката му за нас. Помнейки делото на Дякон Игнатий дано не пропущаме обстоятелството, че и в днешното суетно и прагматично време можем да вървим по неговите стъпки. Да го вършим в душите. Да бъдем признателни. Поклон пред паметта му, дано пазим завета му жив “, прикани Старозагорският митрополит Киприан.

„ Всяка година заставаме на това свято място – през юли и през февруари. Всяка година ние вършим равносметка какво сме чули, какво сме създали и какво сме изпълнили от заветите на Дякона. Днес желая да застанем тук с само заричане – че идната година пред теб, Дяконе, ще бъдем със лист от изпълнени завещания. Крайно време е това да се случи. Нека през днешния ден обединим всички сили на българския дух и пренебрегнем неразбории и разлики – дано изберем най-сетне да се борим за чиста и свята република, която на всички нам се поставя, тъй като ти, Дяконе, и всички твои съратници и герои на България, отдадохте живота си за нас. Дължим ви го! “, сподели в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

В общоградското отбелязване на годишнината, в символ на респект и реверанс – венци и цветя пред паметника на Васил Левски поставиха още общински съветници, регионалният шеф на Стара Загора проф. Наско Василев, бригадният военачалник Станимир Христов, представители на разнообразни институции, политически партии и публични организации, жители. Водещ на събитието бе артистът Ивелин Керанов.

По мотив годишнината, Музеен обект „Хилендарски метох“ ще бъде отворен за гратис посещаване на 18 юли, от 10:00 до 18:00 часа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР