18 загинали и стотици ранени при поредния щурм на испанско-мароканската

...
18 загинали и стотици ранени при поредния щурм на испанско-мароканската
Коментари Харесай

Най-малко 18 мигранти загинаха и над 300 души бяха ранени

18 починали и стотици ранени при следващия взлом на испанско-мароканската граница
Най-малко 18 мигранти починаха и над 300 души бяха ранени при добре извършен масиран опит за наложително пресичане през граничната ограда измежду Мароко и независимия испански град Мелийя.

Нападението е осъществено от повече от 2 000 души, като 130 от тях са съумели да влязат в Испания и са настанени в Центъра за временен престой на имигранти. 322-ма души са ранени при опита за незаконно пресичане през границата, като 189 от тях са марокански и испански служители на реда, а останалите 133 са мигранти.

По-голямата част са били от Судан, единствено че е имало и много мароканци, въоръжени с ръчно направени ножове, чукове и куки, с които са се закачали за оградата, за да я прескочат. Преди това са счупили вратата на граничния пункт и при нахлуването на тълпата са сгазени най-малко 5 души, а минимум 13 са умряли при срутване от стената. По служителите на реда е хвърляна киселина, а те са употребявали сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

В Мароко са задържани минимум 1 000 души от граничната полиция. Част от пострадалите са настанени в болница. Масовият щурм на границата е бил предплатено извършен, а сборният пункт е бил в планините на 20 километро западно от Мелийя. Премиерът Педро Санчес похвали мароканските сили за сигурност за опита им да спрат заедно с испанците " насилственото и добре извършено " навлизане и изрази реципрочност с пострадалите сътрудници.

Според него позитивното подпомагане, извънредно в района на миграцията е идващото доказателство, че би трябвало да се поддържат приятелски връзки със прилежащите страни. Изказването му идва на фона на затоплените връзки с Мароко и на дипломатическа криза с Алжир след решението му да признае мароканския план за самостоятелност на Западна Сахара.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР