18 юни е Световен ден на филателията. На този ден

...
18 юни е Световен ден на филателията. На този ден
Коментари Харесай

18 юни - Световен ден на филателията

18 юни е Световен ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е учредена Международната организация по филателия.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се назовават филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че елементарно се фалшифицират, само че не всеки разграничава оригинала от фалшификата.

Филателията като колекционерска пристрастеност поражда още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в приложимост на пощенските марки през 1840 година.

Някои създатели считат, че първият филателист се появил още в деня на стартирането на първите в света пощенски марки. Известно е, че на 6 май 1840 година Лондонската адвокатска адвокатска фирма " Оливерсън, Денби и Леви " (Oliverson, Denby and Lavie) изпратили в Шотландия писмо с документи, което било облепено с 10 неразрязани марки от тъй наречените " Черно пени ". През 1992 година на аукцион в Цюрих този плик бил продаден за 690 хиляди франка.

Първите български пощенски марки са пуснати в послание на 1 май 1879 година.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР