18-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб,

...
18-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб,
Коментари Харесай

Какво се случва със заседналия кораб?

18-ти ден продължава рецесията със заседналия край Камен бряг транспортен съд, който към този момент е без екипаж. Товарът към момента е в хамбара на плавателния съд, само че неприятното време към този момент не разрешава да бъде разтоварен.

Морето е бурно, вятърът се ускорява. Надписът " Вера Су " на борда на кораба към този момент не се вижда.

Периодично от неразрешената зона, където е палатката на гранична полиция излиза екип, който ревизира положението на трите въжета. Важно е те да устоят, тъй като крепят кораба към дъното, с цел да не се стигне до разлив на товара. Добрата вест е, че екипажът към този момент е на брега. Днес те бяха разпитани от съда в Добрич.

Критични моменти съпътстваха вчерашната избавителна интервенция. Евакуирането продължи час и половина. Моряците стигнаха брега, изкачвайки се по скалите по въжена стълба, спусната до палубата. (Вижте по какъв начин мина интервенцията във видеото)

Днес значимият въпрос е дали притежателят на кораба ще обезпечи нов екипаж или на борда ще се качи български екип.

Заради неприятното време разтоварването на азотния тор от бедстващия транспортен съд ще стартира най-рано в понеделник. Първо ще бъде изгребана сухата част от товара, в случай че е останала такава.

Надуваемите баржи, на които ще бъде трансфериран товарът, към този момент са във Варна. Те ще бъдат докарани до кораба на буксир, което ще отнеме към 5-6 часа и ще стартира източването на втечнената част.

" Всяка баржа има компресор и съоръжение, което ще способства за подготвянето им в работно положение. След което се подвигат, спускат се на вода и благодарение на буксири ще се закарат в региона на кораба според от скоростта на буксира 5-6 часа е преходът ", сподели Румен Николов.

Платформите са с съдържимост от 100 тона и разполагат със лични помпи за разтоварване на овлажнения азотен тор. Товарът ще бъде складиран в Балчик.

При напускането на кораба моряците са изключили всички системи, в това число и елемента за ток. За да стартира разтоварването, на борда би трябвало да има екипаж. Български или турски ще бъдат моряците - към момента не е ясно.

След евакуацията на екипажа, " Вера Су " остава благосъстоятелност на турската компания.

Според интернационалното морско право, в случай че корабособственикът реши да върне екипажа на борда, той би трябвало да насочи публично искане до Министерството на превоза.

Екип на БНТ-Варна



ПОВЕЧЕ ЗА САГАТА СЪС ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР