18-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб.

...
18-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб.
Коментари Харесай

Най-рано в понеделник ще започне разтоварването на Вера Су

18-ти ден продължава рецесията със заседналия край Камен бряг транспортен съд. Плавателният съд е без екипаж, откакто моряците бяха евакуирани. Метеорологичната конюнктура в региона остава извънредно влошена. Отговорните институции обявиха, че корабът е добре укрепен и няма по какъв начин да се разцепи от мощните морски талази.

Минути преди 12 ч на обяд стана ясно, че на пристанище Варна към този момент са пристигнали баржите от Италия, с които би трябвало да се разтоварят азотните торове. В понеделник баржите ще бъдат съединени и докарани към кораба " Вера Су ". След това товарът ще бъде пренесен на пристанище Балчик.

Екипажът беше евакуиран по избор на капитана. Спасителната интервенция завърши сполучливо за час и половина.

" Няма човек, който да има даже драскотина при евакуацията. Следващият стадий, който следва, е към този момент претоварването, разтоварването на кораба и предприемането на ограничения за неговото извеждане. ", сподели Румен Николов, шеф на Групово дело " Аварийно-спасителна активност ".

Заради неприятното време обаче, разтоварването на кораба от азотния тор ще стартира най-рано в понеделник.

Условията са неподходящи, а се чака в идващите часове да стана още по-неблагоприятни. Така че, предстоящата процедура по разтоварването на кораба може да се чака не по-рано от понеделник, изясни Николов.

При напускането на кораба моряците са изключили всички системи, без спешното осветяване. Плавателният съд обаче не може да остане дълго без екипаж на борда. Кой ще се качи на кораба български или турски моряци - към момента не е ясно.

Не сме получили окончателния отговор от карабособственика дали ще изпрати нов екипаж или ще бъде дадена опция на наш екипаж да се заеме с оживяването на кораба за задействане на механизмите му, добави Николов.

Остава противоречив моментът чия благосъстоятелност става " Вера Су ", след доброволното овакантяване на екипажа. От правно значение е, че корабособственикът не го е изоставил.

Репортери: Деян Михайлов,
Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР