18 септември e Денят, в който автомобилите ще отстъпят своите

...
18 септември e Денят, в който автомобилите ще отстъпят своите
Коментари Харесай

Инициатива преобразява паркоместа в пространство за хората в Пловдив

18 септември e Денят, в който колите ще правят отстъпка своите паркоместа на хората - PARK(ing) Day. Мисията на деня е да предизвика хората да премислят градската среда и най-малко за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. БГ Бъди деен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата от няколко централни улици в Пловдив. За задачата уредниците афишират отворена покана за включване към жители, организации и бизнес.

Мисията на PARK(ing) Day е да притегли внимание към потребността от повече градски, отворени за хората пространства, да провокира обществен спор за това по какъв начин се основават и разпределят публичните пространства и да усъвършенства качеството на градската среда. Ограничения в дизайна на паркомястото няма и всеки може да развихри въображението си и да трансформира паркинга в незабравимо място за почивка. През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в най-различни тематични кътове като - мини-изложби, арт съоръжения, семинари, уроци по йога, работилници за колелета и други.
 Снимка: „ БГ Бъди деен “
" Важно е да демонстрираме по какъв начин колите отстъпват място на хората и по какъв начин това трансформира чувството на жителите за града. С тази самодейност желаеме да покажем, че градските пространства могат да бъдат насочени към хората и да се трансфорат в насочна точка за дейности и смяна в държанието на жителите и на ръководещите града, като покаже, че има метод средата да е по-добра за всички " - споделя Ласка Ненова, създател на съдружие БГ Бъди деен.

Освен че PARK(ing) Day ще накара града ни да диша по един по-различен метод и ще предизвика хората по тематики свързани с придвижването и градския пейзаж, той ще сложи и редица въпроси свързани с чистотата. По време на събитието отпадъците ще се събират разделно и ще бъдат оползотворени. Освен всичко те са подготвили потребна информация и просветителни начинания за преработване и понижаване на отпадъците. С помощта на доброволците на _Mясто Пловдив жителите ще научат повече за какво и по какъв начин можем да понижим отпадъците в всекидневието си и по какъв начин да създадем града ни по-чист и по-красив.

Всички искащи да се включат могат да се свържат с уредниците на [email protected] или на фейсбук страницата на БГ Бъди деен и _Място България, а от своя страна сдружението ще обезпечат позволение, хрумвания и насоки за реализиране на концепцията

Историята на " _Място България "

" _Място България " е дълготрайна стратегия на " БГ Бъди деен " за смяна на обществените пространства в дребни и огромни обитаеми места посредством активизиране на локалните общности, употребявайки метода на така наречен placemaking (местоправене). От 2017 година до в този момент с помощта на програмата са актуализирани мета в 23 селища в цяла България. Част от " _Място България " бяха и дейностите от платформата " АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! ", за чиста Европейска столица на културата 2019.

През 2020 година дейностите на " _Място България " обгръщат шест града посредством самодейността " Партньорство за красива и чиста среда " - Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред плануваните действия са образования за образуване на събития без боклуци, взаимни начинания с жителите и локалните управляващи за облагородяване на обществени пространства и активизиране на локалните общности, разчистване на градски зони и зони край водни басейни, както и образования на доброволци, работилници за преработване и други Проектът цели и да се сътвори градивен разговор сред цивилен организации, локални управляващи и компании в името на дълготрайно партньорство за основаване и поддържане на красиви, комфортни и чисти обществени зони.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР