18% от българите очакват 2018 година да бъде година на

...
18% от българите очакват 2018 година да бъде година на
Коментари Харесай

Българите чакат повече икономически трудности догодина, но са малко по-щастливи

18% от българите чакат 2018 година да бъде година на стопански напредък, а 26% - на стопански компликации . Нетната стойност е -8, което е близо 3 пъти по-оптимистичен резултат по отношение на края на 2016 година и по-скоро България е в позитивната страна на скалата по отношение на международните и европейските трендове. Най-голям, предстоящо, остава делът на тези, които не чакат промени – 38%. Това демонстрира 41-вото международно проучване " Край на годината “ на водещата асоциация " Галъп интернешънъл ". Изследването демонстрира, че 28% от популацията по света е оптимистично настроено за икономическото развиване през 2018 година, само че песимистично настроени стопански са 30%, т.е. с 2 пункта по-висок от оптимизма.
По-общите упования на българите за започващата 2018 година пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. С чиста стойност (оптимисти минус песимисти) от +3 България минава в позитивната част на " класацията ", само че и надалеч от крайности в позитивна или отрицателна посока.
По отношение на персоналното благополучие през отминаващата година , страната ни още веднъж е на последните места и в света, със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така чистата стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е +35, което с два пункта по-високо по отношение на края на 2016 година. Общата наклонност за България е за повишаване на каузи на положително отговарящите спрямо края на 2016 година.
България е в благозвучие с страните от Източна Европа и е в " златната среда " измежду страните от Балканите, като на техния декор дори може да се одобри като страна, споделяща повече оптимизъм.
Икономическият скептицизъм по света побеждава
Нетният оптимизъм (дяловете на тези, които споделят, че идната година ще е стопански по-добра минус дяловете на тези, които споделят, че идната година ще е стопански по-лоша) е -2 и демонстрира наклонност на намаление в няколко следващи издания на проучването: от +23 през края на 2015 и +20 в края на 2016 до -2 в края на 2017 година
За втора поредна година европейските жители съществено се тормозят за просперитета си през идната година (-16 чист резултат). Предизвикателствата пред бъдещето на Европейски Съюз и на Европа като цяло продължиха през 2017 година и сътвориха неустановеност, макар зародилите признаци на възобновяване в Европа.
За пръв път икономическият скептицизъм в Европейски Съюз доближава до равнищата на скептицизъм в Русия. И на двете места чистата стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49%, най-високият в изследвания свят дял) чакат 2018 година да бъде като 2017 година в страната им.
Американското публично мнение е надълбоко разграничено в икономическите си упования за идната година.
Най-големи песимисти са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е доста покрай тях - с чиста стойност (-40). Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 чиста стойност), са от другата страна най-оптимистично настроени за идната година.
Ясни болшинства в Индия и Източна Азия чакат даже по-успешна година от сегашната, основана на впечатляващото показване на тези райони през 2017 година, до момента в който Западна Азия е много обезпокоена.
Надежда на планетата Земя… само че по-ниска
39% от изследваното население по света счита, че 2018 година ще бъде като цяло по-добра от 2017 година, което е с 13 пункта по-ниско спрямо предходната година. 23% чакат по-лоша година. 32% считат, че 2018 година ще бъде същата като 2017 година, а други 6% не знаят.
Нетният резултат сред скептицизъм и оптимизъм е +16 (39% минус 23%). Той е повече от два пъти по-нисък спрямо +37 предходната година. Въпреки че цялостните позитивни упования за поредна година са повече от негативните, броят на оптимистите очевидно понижава в целия свят. Намаляването демонстрира всеобщата угриженост и терзания, до момента в който светът се трансформира в по-тревожно и по-малко предвидимо място през последната година.
В съпоставяне с руснаците, доста повече американски жители са оптимисти, само че пък в Съединени американски щати има и повече песимисти, в сравнение с в Русия. Като цяло, и по този индикатор Русия в по-голяма степен чака идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата, до момента в който американското общество демонстрира повече поляризация на мненията.
Индонезия (+66 чист резултат) води по оптимизъм тази година, а Южна Азия (+51) е най-оптимистичният район в света. Европа е в противоположна посока с чист резултат 0 в страните отвън Европейски Съюз и единствено +5 в Европейски Съюз.
Надеждата наподобява непокътната за бързо разрастващите се страни, в сравнение с за по-развитите. Ниските приходи явно се съчетават добре с вярата, защото има вероятности за напредък. Например, общият оптимизъм в Бангладеш, Индия, Виетнам и така нататък доближава до към +50 чисти стойности, само че Гърция е на -30 и Италия е на -41. Очевидно е, че се е случила още една неприятна за Запада и добра за Изтока година.
По-малко благополучен свят през 2017 година
Близо две трети (59%) от света заявяват, че се усещат персонално щастливи. Това е с към 10 процентни пункта по-ниско, в сравнение с измереното благополучие в края на 2016 година - днешният свят споделя +49 чиста стойност на щастието, съпоставено с +59 предходната година.
В изследваните 55 страни, 8% декларират, че не са щастливи - съвсем същите, като 9% в края на 2016 година и 10% в края на 2015 година.
Изминалата година беше сложна, изпълнена с неустановеност и тероризъм, което най-вероятно е повлияло на доста човешки ориси. Независимо от това обаче, по-голяма част от изследваните страни въпреки всичко не престават да заявяват, че са щастливи, въпреки и по-малко.
Латинска Америка наподобява е най-щастливият континент в света (нетна оценка от +66 в този регион).
Фиджи пък е най-щастливата страна (+92). Колумбия с чиста оценка от +86 е тъкмо след Фиджи. Иран и Ирак са в дъното с +5 и +7.
Нетният резултат в Съединени американски щати и Русия по отношение на щастието е тъкмо еднакъв (+50).
Ново международно общество
55-те страни демонстрират появяването на световно общество, в което националните граници от ден на ден се пресичат от международни сегменти съгласно стила на живот. Така да вземем за пример, съгласно проучването, настройките на младежите в дадена страна постоянно са по-сходни между тях, в сравнение с с по-възрастното население в границите на съответните национални граници. Същото важи и за групите съгласно приходи и равнища на обучение.
Нетното благополучие в 55-те изследвани страни е с 15 пункта по-високо измежду младите (под 34-годишна възраст), в сравнение с измежду по-възрастното население (над 55-годишна възраст).
Групите на хора с високи приходи в тези 55 страни са 32 пункта по-щастливи от групите с най-ниски приходи в съответните общества. Висшистите са с 13 пункта по-щастливи от тези, чието обучение е главно или са необразовани.
Аналитичният екип на световното изследване твърди: " Щастието зависи в по-малка степен от страната, в която живееш, и повече от твоята възраст, приходи и обучение или метод на живот ".
Настоящото проучване е част от годишния проучвателен план на международната асоциация " Галъп интернешънъл ", наименуван " Край на годината " - годишна традиция, инициирана и проектирана под председателството на доктор Джордж Галъп през 1977 година. Тази година то бе извършено от международната асоциация " Галъп интернешънъл " в съдействие с УИН в 55 страни по целия свят.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Общество  Бум на кражбите в магазини по празниците Бум на кражбите в магазини по празниците  Утре АПИ лимитира придвижването на камионите по основните пътища Утре АПИ лимитира придвижването на камионите по основните пътища  Прогноза за времето - 31 декември (неделя) Прогноза за времето - 31 декември (неделя)  Новините: Най-важното за деня, 30 декември Новините: Най-важното за деня, 30 декември  Самолет кацна наложително в София поради удар от гръмотевица Самолет кацна наложително в София поради удар от гръмотевица Интервю Още Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък
Любка Александрова е кмет на община Левски от 2011 година Възпит...
Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Опозицията във Венецуела готви общ канди...
Опозиционният блок " Кръгла маса на демократическото единение " даде обещание да номинира общ претендент за идните президентски избори във Ве...
Превенцията по отношение на свлачищата би трябвало да е... В Пекин към този момент работи линия на метрото с без... Хиляди години затвор за уредник на тънък... Новина в Сърбия - Македония щяла да се дел... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 31 декември
Овен През този ден най-хубавото, което може да извършите за себе си е да помислите за личния ви комфорт. Очакват ви запознанства с...
Путин поздрави братските страни, България... Седмична прогноза за времето 1-7 януари Новините: Най-важното за деня, 30 декември Светът през 2017 година: Русия НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Димов от Банско: Общината почва да прави...
Посещението ми през днешния ден е да видя какви са оптимално бързите стъпки, в случай че има капиталово предложение за градеж на втори въжен превоз на Банско....
Павлова има вяра, че имало клеймо върху Бълга... " Галъп ": Путин и Тръмп с доста друг им... България през 2017 година: Страната е малк... Изключени са 3 и 4 реактор на АЕЦ " Козлоду...  www.expert.bg  15 съответни новогодишни решения, които в действителност ще спазите 15 съответни новогодишни решения, които...  Топ 10 на най-харесваните филми за 2017 година Топ 10 на най-харесваните филми за 2017...  Светослав Георгиев, хотел Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": По...  11 употребявани от всички ни движимости, които скоро ще изчезнат напълно 11 употребявани от всички ни движимости, които с...  www.iwoman.bg  Годишен хороскоп за 2018 - Риби Годишен хороскоп за 2018 - Риби  Нещо МАГИЧЕСКО в хороскопа за 31 декември Нещо МАГИЧЕСКО в хороскопа за 31 декемвр...  Годишен хороскоп за 2018 - Водолей Годишен хороскоп за 2018 - Водолей  Да тичаме дружно на 1-ви януари Да тичаме дружно на 1-ви януари  http://www.sportlive.bg  Мхитарян загуби топката 18 пъти за 64 минути против Мхитарян загуби топката 18 пъти за 64 ми...  Интер взе първа точка в последните си 4 мача Интер взе първа точка в последните си 4...  Проспани дузпа и червен картон, анулиран гол и трето подред реми за Юнайтед Проспани дузпа и червен картон, анулиран...  Салах има повече голове от 8 клуба във Висшата лига Салах има повече голове от 8 клуба във В... Интервю Още Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък
Любка Александрова е кмет на община Левски от 2011 година Възпит...
Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ Нови Най-четени Най-коментирани Англия обмисля основаването на своя лична криптовалута... 43 0 Колумбия прати на Венецуела 50 тона шунка за празниците... 56 0 Иран заплаши, че ще накара протестиращите " да си платят "... 64 0 Бум на кражбите в маг

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР