18 октомври е Световният ден за борба с трафика на

...
18 октомври е Световният ден за борба с трафика на
Коментари Харесай

18 октомври - Световен ден за борба с трафика на хора

18 октомври е Световният ден за битка с трафика на хора.
Трафикът на хора в международен мащаб съставлява съществено нарушаване на човешките права и е обвързван със корист с човешкото достолепие. Като форма на проведена престъпност той подкопава главните правила на законовия ред и демократичните стандарти на обществото. Транснационалният темперамент на явлението изисква обединените старания на всички ангажирани с казуса институции на национално, районно и интернационално равнище.
Трафикът на хора е извънредно рентабилен бизнес за трафикантите, с облаги достигащи 31 милиарда евро годишно, демонстрират данни на Глобалната самодейност на Организация на обединените нации за битка с трафика на хора. За жертвите трафикът постоянно е придружен от принуждение, надзор, насила и подправени обещания. За по-голямата част от обществото ни този проблем звучи недействителен или отдалечен, само че истината е, че това е един от огромните опасности сега в международен мащаб.
Трафикът на хора като трансгранично събитие визира България, която е на първо място страна на генезис на жертви на трафик, само че заради географското си състояние е и страна на пренос. Стратегическото й местонахождение я прави изключително уязвима във връзка с незаконните канали освен за жертви на трафик, само че и мигранти, които незаконно се пробват да прекосят държавните граници.
Трафикът на хора в България през последните години се усилва. Данните са на Българският червен кръст в Пловдив и Фондация „ Джендър други възможности ”, които работят за предварителна защита на трафика на хора.
За седем години половата и трудова употреба на български жители е увеличена три пъти. В същото време броят на заведените каузи през годините понижава. Областите, в които се записват най-вече проблеми, са Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Пловдив.
Престъплението трафик на хора е набирането, превозването, укриването на хора посредством закани, потребление на мощ или друга форма на насила, за употребата им. Включва насилствена проституция, насилствен труд, държане в наложително послушание, употреба за милостиня и джебчийство, лишаване на телесни органи и трафик на бременни дами за продажба на новородените им. Трафикът на хора в огромна степен визира дамите и девойките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР