18 неща, които са забранени в първия ден на Китайската

...
18 неща, които са забранени в първия ден на Китайската
Коментари Харесай

18 неща, които са забранени в първия ден на Китайската Нова година

18 неща, които са неразрешени в първия ден на Китайската Нова година. Първият ден от всяка Китайска Нова година има изключително значение за метода, по който ще протекат събитията през нейното времетраене.

Вярва се, че избрани дейности могат да прогонят шанса и да привлекат нещастието, по тази причина в този ден те са строго неразрешени. Суеверните ги съблюдават изключително строго, само че и останалите фенове на Лунния календар се стараят да не нарушават 18 табута. Ето и какви са възбраните:
1. Не бива да се взимат медикаменти
Независимо дали става дума за треви и билки, или за хапчета, които са резултат от химия, има вяра се, че приемането им ще докара до влизането на заболяванията в дома и неразположения през цялата година. Дори и съществено заболели хора се случва да стопират приема на медикаменти за 24 часа сега, когато бъде оповестено настъпването на новата година.
2. Не се мете и боклукът не се изхвърля
Тържествата поставят еднодневна пауза на чистенето на дома. Метенето се асоциира с измитането на благосъстоянието, а дружно с изхвърления отпадък си отиват положителният шанс и благополучието.
3. Не се произнасят думи с отрицателно значение
Любезността е на особена респект в първите часове на новата година. Забранено е да се произнасят думи с отрицателно значение – освен обиди или хули. Не бива също по този начин да се приказва за гибел, заболявания, беднотия, призраци и прочие Ако би трябвало да кажат нещо в този смисъл, хората прибягват до евфемизми и заобиколно говорене, да вземем за пример вместо “той (тя) умря ” се употребява “той (тя) си отиде ”.
4. На закуска не се ядат каша и месо.
Каша не се хапва на закуска, тъй като се счита, че единствено бедните се угощават с нея заран. Така цялата година се орисва да бъде бедна. Месо пък не се яде от респект към будистките богове, които са били против убиването на животни. В първия ден на започващите 12 месеца се има вяра, че всички богове се събират, с цел да си пожелаят благоденствие един на различен.
5. Забранено е миенето на косата и стригането
Косата никога не трябва да се мие в първия ден на Китайската Нова година. Причината е, че коса на мандарин се произнася съвсем еднообразно с израза “да станеш богат ”. Затова се счита, че не е добре благосъстоянието да се отмива при започване на празничния интервал. Подстригването пък може да донесе злощастие за чичовците в фамилията. Много е известно обаче подстригването и приемането на нова прическа в навечерието на празника, с цел да се влезе в годината с добър и подреден външен тип.
6. Не се пере
Дрехи не се перат нито през първия, нито през втория ден на новата година, тъй като през тези дни се чества рожденият ден на бога на водата. Прането се пояснява като липса на почит към него. Древните китайци са вярвали, че водата символизира благосъстояние и благоденствие. Изхвърлянето на мръсната вода след пране се счита за изоставяне на финансовата непоклатимост.
7. Не бива да се шие и бродира
Забраната за шиене и бродиране се простира от първия до петия ден на първия лунен месец. В този интервал не е позволено да се зашие даже копче. Причината е, че това може да направи годината доста сложна и цялостна с тествания.
8. Не се употребяват ножици и ножове
Смята се, че остриетата на ножиците са като остри устни, когато хората се карат. Използването на ножица на първия ден от Китайската Нова година се възприема като апел за кавги. Ножовете би трябвало да се заобикалят, защото всеки случай, без значение дали наранява човек, или предмет, води до неподходящи събития.
9. Не се дава нечетна сума пари
Забранено е да се дава нечетна сума пари. Китайците обичат четните цифри с обичайното поверие, че положителните неща постоянно се удвояват. Но също по този начин би трябвало да се заобикалят нещастни цифри като 4 и 40, защото 4 звучи като гибел на китайски.
10. Определени дарове би трябвало да бъдат забравени
Подаръци като часовници, ножици или круши не трябва да се подаряват, защото те имат неприятно значение в китайската просвета. Ножиците значат завършек на връзките с някого, на който държим, часовниците носят неприятен шанс, а думата за круша звучи по същия метод като “тръгвам си ”, “напускам ”. Да се подаряват в този ден рязани цветя, също е неуместно, те се асоциират със гибел, изключително в случай че са бели.
11. Трябва да се заобикаля чупенето на паница, купа, чаша и прочие
Счупването символизира незавършеност. Строшаването на купа, паница, чаша, ваза или огледало по време на Пролетния фестивал се счита за притежател на злощастие, парична загуба или раздробяване на фамилията. Ако нещо се счупи инцидентно, хората нормално употребяват алена хартия, с цел да увият фрагментите, и по-късно произнасят пожеланието “Цяло и крепко през цялата година ”.
12. Омъжена щерка не прекрачва прага на бащината къща
На омъжена щерка не е разрешено да посещава къщата на родителите си в деня на настъпването на Китайската Нова година, защото се счита, че това носи злощастие на родителите и предизвиква стопански усложнения за фамилията. По традиция омъжената щерка посещава бащината къща на втория ден от новата година.
13. Децата не трябва да плачат
Смята се, че плачът на детето носи неприятен шанс на фамилията, по тази причина родителите вършат всичко допустимо да предотвратят сълзите на наследниците си с всички вероятни средства.
14. Не се посещават лечебни заведения
Посещението в болничното заведение през този миг носи болест на въпросния човек през годината. Следователно ходенето в лечебни заведения се заобикалят, с изключение на в извънредно незабавни случаи.
15. Не се вземат и дават заеми
На Нова година не би трябвало да се дават пари назаем, а всички отговорности би трябвало да бъдат платени преди този момент. Човекът, който е дал пари на различен, не трябва да върви да си ги желае в дома на длъжника. Казват, че всеки, който го направи, няма шанс през цялата година.
16. Не се обличат скъсани или захабени облекла
Не бива да се носят облекла с дупки или развалени по някакъв различен метод. Ако деца носят захабени и износени облекла през първия лунен месец на годината, това предвещава неприятни събития.
17. Не се облича бяло или черно
Тези два цвята в облеклото се свързват с траурните обичаи, по тази причина не са подобаващи за празничния мотив.
18. Не се колят животни
Коленето на животни би трябвало да се заобикаля от 1-ия до 15-ия ден от Лунната Нова година, така като кръвта се счита за неприятна прокоба, която ще аргументи произшествия като рана с нож или кърваво злополучие. Хората нормално убиват кокошки, патици, свине и риба преди Нова година или в навечерието ѝ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР