18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно.

...
18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно.
Коментари Харесай

Виолета Крушкова : Сбъднах мечтата си да стана майстор на мл...

18-ият конкурс „ Фермер на Тракия “ на в. „ Марица “ завърши сполучливо. Най-добрите аграрни производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково наградихме по време на разкриване на едноименната галерия, подредена на входа на Цар-Симеоновата градина покрай Военния клуб. В експозицията представяме триумфите на българските фермери, достиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанска академия в Пловдивска област и двата университета, които образоват фрагменти в региона на земеделието и хранителната промишленост - Аграрен университет-Пловдив и Университета по хранителни технологии. Изложбата се осъществя с поддръжката на Университет по хранителни технологии-Пловдив, Аграрен университет-Пловдив, „ Агрия “ АД, " Кауфланд ", „ Филип Морис “ ЕООД, Община Пловдив, Община " Марица ", " Метро ", „ Неохим “ АД, " Агрион ", " Билла " и „ Евро Ферт “ АД. Тя ще е разполагаем на пловдивчани и гостите на града до 31 май 2021 година В няколко следващи приложения " Агро " ще ви срещнем с активността на отличените аграрни производители. В този брой представяме носителя на огромния приз в раздел „ Животновъдство “ Виолета Крушкова.

Да стане занаятчия на млечни артикули, е сбъдната фантазия за Виолета Крушкова. Тя е приключила Висшия институт по хранително-вкусова индустрия (сега УХТ) в Пловдив. Искала е да учи технология на млякото и месото, само че по стичане на събитията се дипломира като инженер по машини и апарати. Следвайки фантазията си обаче, години по-късно тя съумява да се осъществя като занаятчия на бутикови млечни артикули от овче мляко лично произвеждане. В фамилната им плантация „ Златно руно “ в с. Брестник тя създава кисело мляко, класическо сирене, сирене брънза, извара и ръчен кашкавал - на конци, с подправки, с гъби, с вино, с боровинки и други Едноименната мандра е с потенциал за дневна преправка на 400 литра мляко. Продуктите се осъществят главно на фермерски пазари в страната, както и на място във фермата, а търсенето е огромно.



Предисторията на фамилния бизнес на Виолета е като от приказка. През далечната 1969 година чичо ѝ късметлийските пари семейството купува овце и лек автомобил " Волга ". Животните гледат татко ѝ и чичо ѝ. След време двамата братя си поделят стадото и всеки от тях подхваща личен бизнес. Към днешна дата бащата и братът на Виолета се грижат за 800 броя овце от породите " Българска млечна ", " Аваси ", " Асаф ", " Каракачанска " и " Сакарска овца ", като всяка година усъвършенстват стадото. То се отглежда свободно пасищно в местността Баш Мандра в Родопите, на 1600 м надморска височина.



Семейната компания на Виолета Крушкова е от първите в страната, която закупува модулна мандра с концепцията да затвори цикъла на произвеждане. Годината е 2011-а, малко откакто излиза Наредба 26 за характерните условия за директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис. Баща ѝ вижда мандрата като експонат на едно от ревютата " Агра " в Пловдив и ​я купува. Въпреки наличното оборудване и изрядните документи пред дамата изскачат бюрократични пречки, които не ѝ разрешават да работи. Едва след пет години вървене по тъгите съумява да се записва като производител по Наредба 26.



" Удовлетворена съм от работата, която правя. Тя е моя сбъдната фантазия. Благодаря за премията, тя не е единствено за мен, а и на фамилията ми, което е ангажирано с бизнеса. Нека повече хора търсят и създават качествена храна, тъй като това е инвестиция в здравето ", сподели Виолета Крушкова при приемане на огромната премия - плакет и грамота.

Те ѝ бяха връчени от ректора на Университета по хранителни технологии проф. доктор инж. Пламен Моллов. " Поздравявам уредниците за т​яхното изпитание в тези комплицирани времена да създадат събитие с новаторско решение и да ни съберат по този прекрасен мотив. Позд​равявам и всичк​и аграрни производители, които вземат участие в състезанието „ Фермер на Тракия “, з​а тяхното безстрашие и порив и достижения в практиката, както и да поздравя госпожа Крушкова, коят​о още един път наградих пред вас, обществено. Като някогашен ученик на Университета по хранителн​и технологии, само че със компетентност, друга от тази, която в този момент упражнява, а​з ѝ предлагам да запише магистратура, с която да обогати своите познания в региона на млекопреработката ", сподели проф. Моллов.

Стефан Димитров, пълномощник на " Неохим " АД:

Пожелавам Пловдив да стане аграрни иновационен хъб



Несъмнено Южен Централен регион демонстрира своето достолепие и то е обвързвано със земеделието и преработващата индустрия. Вярвам и в българската просвета, която се развива в Пловдив ​- място, което демонстрира, че не е единствено средище за историческото завещание на България, а място, където хората с виждане ​за България се събират. Пожелавам на Пловдив и Южен Централен регион да извършите това, което го няма на никое място в България, а точно -европейски иновационен хъб, обвързван със земеделието и преработващата индустрия. Желая триумф на университетите и всички тези научни служащи, които с труда си се грижат за просперитета на България.

Конкурсът „ Фермер на Тракия “ демонстрира, че земеделието и отглеждането на животни в България е живо. За поредна година вестник „ Марица “ съумя да излъчи най-хубавите фермери от Южен Централен регион, които в действителност би трябвало да бъдат подкрепяни. Именно този конкурс дава опция да покажем положителните практики, които се случват в България. И безспорно е нашето предпочитание Пловдив да стане център на българското земеделие от позиция на науката. Имаме тези предпоставки освен поради Аграрния университет, само че и поради редицата научни центрове, които се намират на територията на Пловдив. Именно по тази причина тук е мястото да се построи този хъб, обвързван със земеделието и производството на храни.

„ Неохим “ АД дава насърчителен ваучер на стойност 500 лева за един български земеделец, който създава хранителни артикули. С него ще има опция да закупи торове от нашата компания, от българския торопроизводител - „ Неохим “ АД.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР